Más is észrevette már, hogy a Lenkei multivitamin nem olyan jó, mint ahogy azt mondják róla?
3 éve 12 órás műszakban dolgozok, emiatt éjszakázok is. Egy éve szedem a Lenkei féle multivitamin+ásványi anyag készítményeket, alapot is szedtem és a közepest is, de igazából semmilyen változást nem veszek észre. Nem vagyok tőle energikusabb, a közérzetem ugyan oylan, mint amikor nem szedtem, és nemrég voltam vérvételen, kiderült hogy vas hiányom van és a magnézium szintem is épphogy nem kevés.
Nem azt mondom hogy semmit nem ér a készítmény, de ezek után elkondolkoztam, hogy valóban olyan jó-e...
Igaz, a megfázáson kívül más betegségem nem volt, de soha életemben nem voltam beteges típus.
Nem szeretek válaszolni az ilyen kérdésekre, mert jön az instant lepontozás...
De az emberi szervezet NEM képes semmilyen ásványt sem vitamint önmagában beépíteni... kellenek hozzá azok az enzimek /segédanyagok, amik a természetes forrásukban zöldségben gyümölcsben megvannak...
Ez teljesen érthető. A multivitaminok talán egészséges, normál igénybevétellel élő emberek számára jók. Ha viszont egyes összetevőkre TÉNYLEG szükséged lenne, akkor az a legjobb, ha egyesével utánanézel, hogy mik a legjobb forrásai, mi támogatja, mi akadályozza a felvételét. A legjobb forrásai alatt nem csak az élelmiszereket értve, hanem például ásványi anyagoknál a hordozóvegyületet is.
Vitaminok esetében nincs értelme szerves/szervetlen vitaminról beszélni, hiszen a vitaminnak van egy jól meghatározott vegyi képlete: ha akár eggyel több vagy kevesebb atom van benne, az már egy teljesen más anyag, más hatásokkal. Ahogy egy H vagy C atom nem szerves vagy szervetlen önmagában, úgy a belőlük felépülő két hajszálra ugyanolyan molekula sem szerves vagy szervetlen attól függően, hogy egy paprikában vagy egy kémcsőben található.
Kedvelt átverés, ha C-vitamin dobozán látjuk a nagybetűs SZERVES feliratot, ugyanis az összetételből legtöbbször kiderül, hogy a C-vitamin komponens valójában az aszkorbinsav a "gyárból", de még beletoltak X mg csipkebogyókivonatot is. Ami nem C-vitamin, hanem csipkebogyókivonat.
Több értelme van (lenne...) ennek ásványi anyagok esetében, mert az ásványi anyagokat mindig hordozóvegyületből tudjuk csak felvenni, itt pedig számít, hogy a hordozóvegyület a szervezetünk számára könnyebben bontható legyen és általában a szerves vegyületek ilyenek.
Elvben... mert sajnos ez esetben pedig a gyártók sokszor visszaélnek a szervesség hangsúlyozásával, erre jó példa a kalcium. A kalcium-karbonát köznapi nevén mészkő. A mészkő meszes vázú élőlényekből keletkezett. Na akkor erre rásütik, hogy szerves, tehát jónak kell lennie, ennek ellenére a mészkőből nem kimondottan tudunk kalciumot felvenni. (Egyébként a vegyészetben máig vitatott kérdés, hogy mit tekintsenek szervesnek, szóval ha valaki ezzel a szervességgel operál azért, hogy eladja a készítményét, akkor kezeljük fenntartással, amíg meg nem bizonyosodunk róla, hogy valóban jól felszívódó a vegyület.)
Amikor kicsit jobban belemélyedtem a multivitamin témába, megnéztem a Lenkeit is, de számomra épp az ilyen háttérismeretek miatt azonnal hiteltelennek tűnt, hiszen olyan készítményei vannak, amiben együtt van kalcium-magnézium (gátolják egymás felszívódását), illetve eleve olyan vegyületeket használ, amik köztudottan rosszul szívódnak fel. Például ha egy multivitaminban magnézium-oxid van, az vicc. Magnézium-oxidból semmi nem szívódik fel. Na jó, a teljes magnéziumtartalmából 4% igen. De ez azt jelenti, hogy beszedsz egy elvben 250 mg magnéziumtartalmú tablettát és felveszel belőle 10 mg magnéziumot, a többi meg átmegy rajtad...
A helyedben magnézium pótlásra valami tényleg jól felszívódó vegyületet választanék B6 vitaminnal, pl. magnézium-citrát, vagy magnézium-laktát (Innopharm, Walmark pl.). A magnézium-orotátot nem ajánlom, mert ugyan jó felszívódású, nagyon kevés benne az elemi magnézium.
A vaspótlásnak olvass utána, mert a vas egy kényes jószág, jónéhány dolog akadályozza a hasznosulását, viszont van pár olyan is, ami segíti, ezeket szem előtt kell tartani és így menni fog a pótlás.
Figyelj!
Kelátos magnézium szerintem nem árt a Lenkei féle vitamin mellé. (pl. Olimp Sport Chela-Mag 250 Forte).
Bocs!
Olvasd el azt, hogy mit ért Lenkei Gábor "Ideális összeállítás" alatt!
A vas-kérdést nem tudom. Lehet, hogy egy kelátos (szerves kötésű) vas segít, esetleg a zöld növények bevitele (spenót, spitulina, chlorella alga).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!