Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Más is észrevette már, hogy a...

Más is észrevette már, hogy a Lenkei multivitamin nem olyan jó, mint ahogy azt mondják róla?

Figyelt kérdés

3 éve 12 órás műszakban dolgozok, emiatt éjszakázok is. Egy éve szedem a Lenkei féle multivitamin+ásványi anyag készítményeket, alapot is szedtem és a közepest is, de igazából semmilyen változást nem veszek észre. Nem vagyok tőle energikusabb, a közérzetem ugyan oylan, mint amikor nem szedtem, és nemrég voltam vérvételen, kiderült hogy vas hiányom van és a magnézium szintem is épphogy nem kevés.

Nem azt mondom hogy semmit nem ér a készítmény, de ezek után elkondolkoztam, hogy valóban olyan jó-e...

Igaz, a megfázáson kívül más betegségem nem volt, de soha életemben nem voltam beteges típus.

2016. nov. 1. 12:14
 1/7 anonim ***** válasza:
33%
Én nem hiszek a szintetikus vitaminokban. Kérdéses, mennyi tud belőlük egyáltalán felszívódni. Az éjszakai műszak nagyon rossz hatással van a szervezetre, így a vitaminok nem valószínű, hogy sokat tudnak javítani a közérzeteden és a fáradtságodon. A vashiány oka pedig a táplálkozásodban van.
2016. nov. 1. 13:53
 2/7 anonim ***** válasza:
50%

Nem szeretek válaszolni az ilyen kérdésekre, mert jön az instant lepontozás...

De az emberi szervezet NEM képes semmilyen ásványt sem vitamint önmagában beépíteni... kellenek hozzá azok az enzimek /segédanyagok, amik a természetes forrásukban zöldségben gyümölcsben megvannak...

2017. márc. 9. 13:43
 3/7 anonim válasza:
100%
Én valamiért a vitamin csomagtól annyira bűzöseket szellentgettem, hogy elképesztő! Ahogy abbahagytam el is múlt! Nem tudom mi lehetett az oka!
2017. márc. 9. 23:31
 4/7 anonim ***** válasza:
48%
Igyál kávét, az többet ér a fáradtság ellen, és lényegesen olcsóbb.
2017. ápr. 2. 16:44
 5/7 Ignis Subdialis ***** válasza:
100%

Ez teljesen érthető. A multivitaminok talán egészséges, normál igénybevétellel élő emberek számára jók. Ha viszont egyes összetevőkre TÉNYLEG szükséged lenne, akkor az a legjobb, ha egyesével utánanézel, hogy mik a legjobb forrásai, mi támogatja, mi akadályozza a felvételét. A legjobb forrásai alatt nem csak az élelmiszereket értve, hanem például ásványi anyagoknál a hordozóvegyületet is.

Vitaminok esetében nincs értelme szerves/szervetlen vitaminról beszélni, hiszen a vitaminnak van egy jól meghatározott vegyi képlete: ha akár eggyel több vagy kevesebb atom van benne, az már egy teljesen más anyag, más hatásokkal. Ahogy egy H vagy C atom nem szerves vagy szervetlen önmagában, úgy a belőlük felépülő két hajszálra ugyanolyan molekula sem szerves vagy szervetlen attól függően, hogy egy paprikában vagy egy kémcsőben található.

Kedvelt átverés, ha C-vitamin dobozán látjuk a nagybetűs SZERVES feliratot, ugyanis az összetételből legtöbbször kiderül, hogy a C-vitamin komponens valójában az aszkorbinsav a "gyárból", de még beletoltak X mg csipkebogyókivonatot is. Ami nem C-vitamin, hanem csipkebogyókivonat.

Több értelme van (lenne...) ennek ásványi anyagok esetében, mert az ásványi anyagokat mindig hordozóvegyületből tudjuk csak felvenni, itt pedig számít, hogy a hordozóvegyület a szervezetünk számára könnyebben bontható legyen és általában a szerves vegyületek ilyenek.

Elvben... mert sajnos ez esetben pedig a gyártók sokszor visszaélnek a szervesség hangsúlyozásával, erre jó példa a kalcium. A kalcium-karbonát köznapi nevén mészkő. A mészkő meszes vázú élőlényekből keletkezett. Na akkor erre rásütik, hogy szerves, tehát jónak kell lennie, ennek ellenére a mészkőből nem kimondottan tudunk kalciumot felvenni. (Egyébként a vegyészetben máig vitatott kérdés, hogy mit tekintsenek szervesnek, szóval ha valaki ezzel a szervességgel operál azért, hogy eladja a készítményét, akkor kezeljük fenntartással, amíg meg nem bizonyosodunk róla, hogy valóban jól felszívódó a vegyület.)

Amikor kicsit jobban belemélyedtem a multivitamin témába, megnéztem a Lenkeit is, de számomra épp az ilyen háttérismeretek miatt azonnal hiteltelennek tűnt, hiszen olyan készítményei vannak, amiben együtt van kalcium-magnézium (gátolják egymás felszívódását), illetve eleve olyan vegyületeket használ, amik köztudottan rosszul szívódnak fel. Például ha egy multivitaminban magnézium-oxid van, az vicc. Magnézium-oxidból semmi nem szívódik fel. Na jó, a teljes magnéziumtartalmából 4% igen. De ez azt jelenti, hogy beszedsz egy elvben 250 mg magnéziumtartalmú tablettát és felveszel belőle 10 mg magnéziumot, a többi meg átmegy rajtad...

A helyedben magnézium pótlásra valami tényleg jól felszívódó vegyületet választanék B6 vitaminnal, pl. magnézium-citrát, vagy magnézium-laktát (Innopharm, Walmark pl.). A magnézium-orotátot nem ajánlom, mert ugyan jó felszívódású, nagyon kevés benne az elemi magnézium.

A vaspótlásnak olvass utána, mert a vas egy kényes jószág, jónéhány dolog akadályozza a hasznosulását, viszont van pár olyan is, ami segíti, ezeket szem előtt kell tartani és így menni fog a pótlás.

2017. júl. 28. 18:11
 6/7 anonim ***** válasza:

Figyelj!

Kelátos magnézium szerintem nem árt a Lenkei féle vitamin mellé. (pl. Olimp Sport Chela-Mag 250 Forte).

Bocs!

Olvasd el azt, hogy mit ért Lenkei Gábor "Ideális összeállítás" alatt!

A vas-kérdést nem tudom. Lehet, hogy egy kelátos (szerves kötésű) vas segít, esetleg a zöld növények bevitele (spenót, spitulina, chlorella alga).

2020. aug. 22. 23:40
 7/7 anonim ***** válasza:
A Lenkei-vitaminokkal nem lenne baj, ha csak annyit ígérnének, amennyit érnek. A baj ott kezdődik, amikor rákos beteg emberek a gyógyulás reményében kemoterápia helyett kezdenek vitaminokat szedni.
2020. aug. 23. 13:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!