Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Honnan tudom hogy van-e benne...

Honnan tudom hogy van-e benne laktóz?

Figyelt kérdés
Évek óta kínlódom, mire végre kiderült mi a bajom, úgy hogy még kezdő vagyok! Amire rá van írva laktózmentes oké egyértelmű , illetve hogy tejtermékekbe van, viszont mondta a doki kb mindennel vigyázni kell! De csomó kaján amit eszem nincs feltüntetve az összetevőnél! Olyankor az adott étel nem tartalmaz és ehetem nyugodtan?
2016. okt. 26. 22:14
 1/3 TR75 ***** válasza:

Ma már az allergéneket kötelező feltüntetni, akkor is, ha a gyártás során feltételezhető, hogy belekerülhet az ételbe. Szóval, ha nincs az összetevők közt feltüntetve, akkor nincs benne.

(A laktózmentes cuccokban van laktóz, de olyan kis mennyiségben, hogy az az esetek legnagyobb részében nem vált ki tüneteket).

Ha valamiben bizonytalan vagy, érdemes laktázenzimet tartani magadnál, két-három tabletta kaja előtt, és nincs gond (persze attól is függ, mennyire súlyos az intolerancia).

2016. okt. 26. 22:24
 2/3 anonim ***** válasza:
EU-n belül kötelező feltüntetni minden élelmiszeren az allergéneket. Sőt, ki kell emelni az összetevők közül. Ezt általában más színnel, vagy vastagon szedéssel oldják meg. Illetve arra is figyelni kell, ha az összetevők végén megjegyzik, hogy "XY dolgot tartalmazhat/XY dolgot felhasználó üzemben készült".
2016. okt. 26. 22:32
 3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm, akkor hála isten sok mindenben nincs, pl amilyen "kenyeret" eszem azon sincs semmi csak hogy ró, rozsliszt és kukorica dara. majd belejövök én is
2016. okt. 27. 07:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!