Lúgosító kúra, étrend hogyan?
Nagyon hálás lennék a segítségért. Sajnos súlyos gyomorproblémákkal küszködök, ezért muszáj egy ideig ráállnom erre az étrendre.
Első körökben szeretnék egy hivatalos táblázatot találni, ami leírja pontosan (magyar nyelven) hogy melyek azok az ételek, amik savasító ill. lúgosító hatással rendelkeznek. Az a baj, hogy a mindenféle életmód oldalakon a legtöbb, általam eddig talált leírás félig-meddig használhatatlan volt. Egyik oldal pl. a brokkolit lúgosító ételnek állította meg, a másik savasítónak míg a kávét lúgosítónak. Amelyik étel az egyik weboldalon savasít, addig másikon lúgosít. Mivel össze-vissza irkálnak mindent, ezért volna szükségem egy hivatalos magyar nyelvű táblázatra.
A másik kérdés, aki csinál ilyen kúrát, az milyen étrendet követ, hogyan csinálja, valami gyógykészítményt használ-e mellette?
Sajnos nem tudok mindig főzni magamnak, mivel napi 12 órákat melózok, mellette nem keresek túl jól, tehát a mindenféle "bio cuccokat" sajnos nem tudom megfizetni. Ilyen helyzetben milyen megoldás lehetséges?
"Mivel össze-vissza irkálnak mindent, ezért volna szükségem egy hivatalos magyar nyelvű táblázatra."
Hát ez nem fog menni. Még félhivatalos sem.
Nem véletlen a tapasztalatod, hogy össze-vissza írkálnak mindent. A lúgosítás egy nagy kamu, úgy ahogy az első válaszoló írta. Az emberi test belül olyan mértékben szabályozott, hogy nem lehet savasítani, vagy lúgosítani. Ha a vér kémhatása akár csak század pH értékekkel eltér a megkívánttól, akkor annak eszméletvesztés lehet például a következménye.
Más a helyzet, ha a gyomorsav túltengésed, vagy reflux betegséged van. [Esetleg bélgyulladásod.] Ebben az esetben orvost, vagy dietetikust kell felkeresned, egy gasztroenteriológiai szakrendelésen.
# 2
Már jártam orvosnál, ő mondta hogy kerülnöm kell az olyan ételeket, amik nagyon savasítják a gyomromat. Engem sem azért érdekel ez a lúgosító dolog, mert a vérem pH-ját akarnám megváltoztatni.
Értelek.
A dolog az általad elképzeltnél egy kicsit bonyolultabb, és a listát sajnos saját magadnak kell összeállítani. A saját tapasztalatodnak és egyéni érzékenységednek megfelelően.
Mert úgy találod, hogy a galuskát eheted. A tojásos galuska sem zavar. De még pörkölttel is eheted, az sem bánt.
Aztán egyszer az érett paradicsom helyett nyomsz két evőkanál paradicsompürét a pörkölt elkészítésénél a szaftba, és az ugyanolyannak vélt pörköltös galuska - amit addig büntetlenül ehettél - kegyetlen savat csinál. Ekkor majd bekönyveled a kis füzetedbe, hogy az érett paradicsomot eheted, de a szegedi sűrített paradicsompürét nem.
Nekem olyan tanulmány diétát javasolt a gasztroenterológus, hogy 3 napig csak almát és főtt rizset egyek. Aztán minden nap hozzá vehetek valamit a repertoárhoz. Ha oké, akkor bent marad az ehető dolgok közt, ha nem oké, akkor tiltó listára kerül. Így hosszú hetek alatt ugyan, de kiderül, hogy neked mi az amit bír a gyomrod.
A túlzott savtermelésre kétféle dolgot ajánlott. Írt fel Quamatelt, hogyha előre tudom, hogy olyan dolgot fogok enni, amitől savam lesz (pizzériába készülök) akkor egy órával előtte vegyem be. Ez a gyomorsav túlzott termelődését akadályozza meg.
Ha meg valamitől úgy megy fel a gyomorsavam, hogy nem számítottam rá előre, akkor igyak fél-egy deci Salvus vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!