Colitis ulcerosa ( vastagbélfekély ) autoimmun betegségből gyógyult már ki valaki? A paleolit táplálkozás jó rá?
Én colitises vagyok, és amennyire tudom nem gyógyítható, csak rövidebb-hosszabb időszakokra a kezeléstől függően tünetmentessé tehető.
A paleo táplálkozással kapcsolatban én mindig szkeptikus voltam, és olvastam olyan könyvet, amiben ilyen receptek voltak, de tapasztalatból mondom, hogy nem igazán lehet általános érvényű diétát ráhúzni a betegségre, mert nagyon egyénileg változik, hogy ki mit tolerál jól. (Általában egyébként a tej és a tejtermékek okozzák a legtöbb problémát.)
Másrészről nagyon függ a kezeléstől is. Fellángolásos időszakban, hatásos gyógyszer nélkül teljesen mindegy, hogy mit eszem, mert mindentől megy a hasam, rendes kezelés mellett, kvázi tünetmentesen pedig sokkal kevesebb lemondással jár, és akár belefér néha egy kis "bűnözés" is.
Érdemes keresgélni diéta után, hogy legyen egy átfogó képed az egészről, de azon belül is a legjobb tényleg, ha magadnak tapasztalod ki.
Remélem tudtam segíteni :)
Az ilyen "gyógyíthatatlan" jelzőkkel érdemes óvatosan bánni, volt már jópár "gyógyíthatatlan" betegség a történelemben, amit hipp-hopp megoldottak aztán - pl. egy egyszerű kézmosással... a hivatalos álláspont inkább az, hogy "jelenlegi ismereteink szerint" nem gyógyítható és hogy pszichoszomatikus háttere van, amit azért tesznek hozzá, hogy mossák kezeiket, hogy jahátkérem, a beteg ideges, ezen csak ő tud segíteni...
Nekem egyetlen saját tapasztalatom van, a napi szintű húsevés nem jó rá, mert a hús sokáig lazsál a béltraktusban, szemben a növényekkel.
Ebben a filmben van egy srác, akinek sikerült meggyógyulnia (angol nyelvű):
www.youtube.com/watch?v=Aaxa7rxEbyk
Talán ebbe az irányba kellene elindulnod.
Azért az erős kijelentés, hogy pszichoszomatikus háttere van.
Persze ezt igen sok mindenre rá lehet húzni manapság, de tipikusan nem egy pszichoszomatikus betegség a colitis ulcerosa, és vannak kezelési lehetőségek, senki nem mossa a kezét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!