Magyar vegánok! Honnan szerzitek be a B12töket?
Mosatlan zöldség/gyümölcs, ugyanis a talaj remek B12 forrás. Ezért ha szeded otthon a cseresznyét, almát, málnát, uborkát, szamócát stb. ne mosd meg mert a héján van ebből a vitaminból.
Nyilván ha nagyon saras, akkor mosd meg azért. :)
Ebből a vitaminból egyébként annyira kis mennyiségre van szüksége a szervezetnek, mellesleg az ember bele is termeli.
Reménykedtem benne hogy itthon ez a tévhit nem elterjedt. Sem a föld, sem növény által felvett tápanyag nem megbízható forrása a B12nek (lsd. pl. A. Mozafar and J. J. Oertli, "Uptake of a Microbially-Produced Vitamin (B12) by Soybean Roots," Plant Soil 139 (1992): 23-30). A kutatások által még az sem nyert bizonyítást hogy a mérések nem inaktív kobalamin analógot mutattak ki. B12 termelés csak a vastagbélben valósul meg, a felszívódás viszont a vékonybélben történik, így azt nem tudjuk hasznosítani (lsd. pl. Herbert V. Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay. Am J Clin Nutr 1988;48:852-8). Egyértelmű, hogy minden vegánnak szükséges a B12 kiegészítés. Ha Te úgy döntesz, hogy mégsem akarsz (amit abszolút nem tanácsolok), akkor nagyon kérlek járj el gyakran vérképet csináltatni, mivel a B12 hiány komoly és visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.
A kérdésem nyilván azokhoz szól, akik komolyan veszik a B12 kiegészítést.
Nemrég találtam teljesen véletlenül B6-B12 vitaminnal dúsított gyümölcsét valamelyik szupermarketben. Normális 100%-os hohes-c vagy hasonló márka. Azóta azt iszogatom
reggelire egy pohárral, szerintem nekem ennyi ebből a vitaminból elég is.
Illetve még sörélesztőpehely minden ételben minden mennyiségben, mert szerintem nagyon finom, szóval azt inkább az íze miatt fogyasztom már, a szuper hatása csak bónusz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!