Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Más is "vegyszeresnek",...

Más is "vegyszeresnek", furának érzi a tartós tej ízét?

Figyelt kérdés

Egy barátomnál ittam ilyen UHT tejet (már többször), amit nem kell hűteni se ugye és utóíze van mindig (először gondoltam hogy a bögre nem volt kimosva), sőt már már vegyszeresnek érzem, de még a szaga is fura.

Otthon dobozos, hűtést igénylő 1,5tej van mindig és az nem ilyen!

Más is érzi ezt?

2016. máj. 6. 15:13
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem. Pedig én igazi, tehénből fejt tejet iszok legtöbbször.

(bár az UHT-ből sem a leggagyibbat veszem)

2016. máj. 6. 15:31
 2/6 anonim ***** válasza:
Vegyszert még soha nem éreztem, de a tartósítószer ízét igen, nemigen iszom meg a tartós tejet, mert rossz az íze, inkább hűtést igénylőt veszek és csak magyar tejet.
2016. máj. 6. 15:36
 3/6 A kérdező kommentje:

Ilyen édeskés, kellemetlen ízt és szagot érzek benne, nem tudom, hogy mi lehet, de kb a vegyszeressel tudom azonosítani.

*1,5%-os

2016. máj. 6. 15:41
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A 2.-nak jó kifinomult ízlése lehet, ha érzi a tartósítószert, ugyanis nincs benne. Az UHT tej tartósságát a hőkezelésnek és a csomagolásnak köszönheti, semmi másnak.
2016. máj. 6. 16:19
 5/6 anonim ***** válasza:

Innen is látszik, hogy az emberi elme mire képes, mikor hisz valamiben.

Aki azt hiszi, hogy a tartós tej tartósítószerrel van kezelve, az érzi is az ízét.

Amúgy valóban nincs benne semmi vegyszer. A lefejt tejet homogenizálják, azaz beállítják a zsírtartalmát, hogy egyforma legyen, ugyanis a tehénből nem 1,5%-osan jön ki. Ezt úgy csinálják, hogy nagy centrifugákban kicsapatják a tejzsírt, majd azt visszaadagolják a tejbe olyan mennyiségben, hogy az annyi százalékos legyen, amennyi kell. Majd pasztőrizálják és csomagolják. Mindenkit megnyugtatok, hogy a hűtést igénylőkkel is ugyanezt teszik, hiszen ott is csak 1,5 meg akárhány százalékos tejeket lehet kapni. Eltérés a pasztőrizálás hőmérsékletében és a csomagolásban van!

A tejnek ettől még lehet eltérő íze, attól függően milyen takarmányon tartják az állatot, legel-e vagy nem stb. De mivel ez a nagy mennyiségű tej sok állatból, sokszor több tehenészetből származik, amik viszont ugyanolyan tartástechnológiát alkalmaznak, így az itthoniak között szerintem nem lehet nagy ízeltérés, csak minimális.

2016. máj. 6. 16:40
 6/6 anonim ***** válasza:
Tényleg más az íze, úgy tejnek nem is iszom meg, csak kakaónak, illetve felhasználom.
2016. máj. 7. 21:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!