Laktóz- és gluténérzékenység okozhat pattanásokat?
Nagyon régóta küzdök pattanásokkal, és hiába hallani, hogy a hormonok miatt alakulnak ki, azért 18 évesen elég nehéz ezt elhinni. Különféle kenőcsöt és krémet kipróbáltam már, de egyik se váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és én hiszek abban, hogy belülről is kell valamit "tenni".
Már próbálgattam különféle gyógyteákat, meg ilyesmit, de azok se hatottak.
Utánanéztem a gluténérzékenység és laktózárzékenység tüneteinek. Nincsenek gyomorpanaszaim, semmi ilyesmi, és azon gondolkoztam, hogy ha nem is vagyok allergiás rá, attól még lehetnek ezek a kiváltó okok.
Először hagyd el a tejet és a tejtermékeket, aztán ha nem vált be, próbálkozhatsz a gluténmentes élelmiszerekkel.
Lehetnek. Különösen a tejtermékek okozhatnak kiütéseket pattanásokat. A laktózt ugyanis a bélbaktériumok bontják, ezáltal módosítja a bélflórát és különféle endotoxinok keletkezhetnek amik felszívódnak a belekből.
Egy próbát megér, hogy lecseréld laktózmentesre a tejtermékeket, vagy egy időre elhagyod őket és megnézed mi történik.
Nekem amúgy 20-on éves koromban öntötték el a ragyák a képemet. Évekig kínlódtam mindenfélével, végül a paleo diéta (életmód) hozta rendbe, de azért nem ajánlgatom egyből, mert sokaknak ez túl drasztikus, és lehet elég ha laktózmentesen táplálkozol.
Veszteni nem vesztesz semmit, ha kipróbálod.
Nálam a magas zsírbevitel okoz pattanásokat jellemzően a hátamon. Azt is onnan tudom meg, hogy kiragyásodott, hogy viszket irgalmatlanul viszont ha vakarom kíméletlenül fáj.
Ezen jellemzően olajos magvakat értek (dió, mák, mogyoró, szotyi) magas zsírtartalmú tej (min. 2,8-as)több pohárral is adott napon vagy tejföl (20%-os).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!