Miért van az, hogy a szegények körében sok a túlsúlyos, míg a gazdagoknál alig található?
Most hallom először, hogy a gazdagok helyesen táplálkoznak, a szegények pedig nem... Ez nem így működik.
Azt sem értem, miért gond, hogy egy szegénynek nem jut ideje edzésre (amúgy ha csak 8 órát dolgozik fizikai munkásként, miért ne jutna? s ugye a munkája sem kevés kalóriát éget, s az is, ha biciklivel jár :D).
Inkább az étrend lehet a gond, azt pedig értelmes, odafigyelő ember meg tudja oldani jól, nem kell hozzá rengeteg pénz.
Hogy egyesek nem elég szegények és kólára pazarolják a pénzt (annak igazán semmi értelme), az egy dolog. Nekem ilyesmire nem telik, ahogy húsra sem, igaz, azt eleve nem akarok enni (de akkor persze minőségi kell s az erkölcsi fenntartásaimnak megfelelő :D).
A zsíros étkezéssel nincs ám baj :) A gulyás és a zsíros húshalom az messze jobban hangzik, mint az átlagember étkezése... Ha minőségi házi hús, tökéletes lehet zöldségekkel.
Kérdező, szerintem ezt így nem lehet kijelenteni, hogy a gazdagok soványak, a szegények meg kövérek. Mindkét rétegben előfordul mindkettő.
Nyilván aki olyan szegény, hogy bármilyen ételből alig jut neki, az nem fog elhízni akkor sem, ha szemét kaját eszik, mert eleve túl kevés kalóriát vesz magához naponta.
Aztán ott van az a réteg, akinek csak alap élelmiszerekre telik, ha ki akarja húzni a következő havi bérig, minden más már luxusnak számít. Sajnos minimálbéren vagy meló nélkül (főleg ha nagy családot kell ellátni) a zöldség, gyümölcs is drágának számít, ha az ember semmit nem tud maga megtermelni, így az élelmük nagy részét főleg a hüvelyesek, krumpli, tészta, rizs, és a lisztből olcsón elkészíthető ételek jelentik. Igen, baromi egyoldalú, de nagyon sokan élnek így ma Magyarországon is, és örülnek, ha egyáltalán erre telik. Ilyen életszínvonalon, még ha tisztában is van valaki az egészséges életmóddal, nagyon nehéz megoldani. (Konditerem ehhez a fizetéshez túl drága.) Ez a táplálkozás a magasabb szénhidrát tartalom miatt már hizlaló lehet, de ez a mennyiségtől is és a napi fizikai aktivitástól is függ. Ülő munkakörben meghízhatsz, de mondjuk aki egész nap árkot ás az tuti nem, mert elégeti a felesleges kalóriákat.
A gazdag réteg táplálkozását pedig két irányba lehetne osztani. Az egyik vonulat, aki megteheti, hogy azt egye amit akar, és ki is használja, hogy megválogathatja, mit eszik, oda is figyel a minőségre, összetevőkre és ha akar akkor edzeni is eljár, vagy ha lusta akkor leszívatja magáról a felesleges zsírt. A másik meg akik mivel megtehetik, hogy akármit megvegyenek, összevissza esznek, amit csak megkívánnak, és nem foglalkoznak azzal, hogy egészséges-e, csak az számít, hogy élvezzék. (Ilyen pl. a barátom főnöke, aki 45 évesen 120 kiló, halmozza az élvezeteket, pedig az orvosai is mondták neki, hogy esélyes egy infarktusra).
De alapvetően a legnagyobb probléma, hogy sok ember tájékozatlan. Sokan azt sem tudják, mik azok a tápanyagok (viccen kívül már tapasztaltam), vagy hogy mi egyáltalán az egészséges, változatos táplálkozás. Csak azt tudják, hogy a sok kalória nem jó, de nem tudják mitől lesz magasabb egy élelmiszerben a kalóriatartalom. Egyoldalú diétákat követnek valami szennylapból, aztán utána még jobban meghíznak, mert a szervezetüket csak teljesen összezavarják. Pedig a mai világban még könyvtárba sem kell elmenni vagy könyvekre költeni, internetezni is szinte bárhol lehet, akkor is, ha az embernek otthon nincs, és legalább alap szinten lehetne konyítani a dolgokhoz. Talán már az iskolában jobban rá kellene állni a témára.
Szóval szerintem mindkét rétegben előfordul kövér és sovány is, csak nagyrészt más okok miatt.
"...a szegények meg pizza, gulyás meg zsíros húshalmokat esznek kólával..."
Azok még nem az "igazi" szegények, mert azoknak ilyesmikre nem telik, pont hogy zöldségre, gyümölcsre, húshalmokra meg készételekre nem. Ha pedig valahol húshalmokra meg kólára telik, akkor ahelyett telne egészségesebb élelmiszerekre is, ilyenkor a probléma szerintem inkább a tudatlanságon/informálatlanságon van.
Magyarországon ma egyre nő a szegénység, még ha igyekeznek is eltusolni. Egyre több gyerek csak az iskolai (szintén nem sokkal jobb minőségű) menzán eszik normálisabb ételeket, mert otthon már csak alap élelmiszerekre telik. Őket tuti nem fogod látni a két literes kólával és chipses zacskóval, elhízva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!