Terhességi cukorbetegség miatt, a 120' vércukor szintem 7,29 volt,160 g. CH diétát ajánlottak de egész egyszerűen nem értem az egészet, és túl magas nekem ez a számolgatás. Milyen ételeket részesítsek előnyben és melyeket mellőzzem? Javaslatok?
Ha a cukrot (minden fajtát, tehát a barnát, nádcukrot, mézet is) és a fehér lisztet teljesen kiiktatod, az már nagy lépés. Cukor helyett használj édesítőt, ha nincs háziállatod, akkor a xilitet, ha van, az eritritet vagy a sztíviát tudom ajánlani. Fruktózt is mellőzd, és azokat az élelmiszereket, amikben fruktóz vagy glükóz van.
Reggelire ne igyál tejet, ne egyél joghurtot, sem gyümölcsöt, ezek felviszik az inzulin ill. a vércukorszintedet. Tízóraira már lehet. Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket vegyél, ha esetleg te magad sütsz, akkor teljes kiőrlésű liszteket, illetve zablisztet, zabpehelylisztet használj nagyrészt.
Gyümölcsökből a banánt, dinnyét és szőlőt kerüld a nagy cukortartalmuk miatt, az aszalt gyümölcsöket, mazsolát is felejtsd el.
Próbálj 2-4 óránként enni, kisebb étkezéseket, és lehetőleg felkelés után 1 órán belül reggelizz meg. A legtartalmasabb étkezésed az ebéd legyen, a második legtartalmasabb a vacsora.
Remélem tudtam segíteni.
A mazsola paradox módon alacsonyabb GI-vel és, ami még fontosabb, II-vel rendelkezik, mint a zab. Tehát annyira nem is kell kerülni, sőt.
Az sem mindegy, hogy mitől nevezel egy ételt tartalmasnak. A térfogatot biztosan a szénhidrát adja hozzá, ilyen értelemben valóban úgy van, ahogyan előttem írják: ebéd és vacsora. De reggelre nyugodtan mehet pl. több zsír és fehérje, sok zöldséggel, de kevés keményítővel.
Az inzulinindex (II) figyelembe veszi az eltelt időt is.
lásd: "Susanne HA Holt, Janette C Brand Miller, and Peter Petocz - An insulinindexof foods:the insulindemandgeneratedby
1000-kJ portions of common foods 1997"
A probléma az, hogy sok dologról azért hittük azt, hogy lassú felszívódású, mert a GI alapján ítéljük meg, holott a GI a háttérben dolgozó inzulin függvénye (pl. tej: alacsony GI, magas II). Egy cukorbetegnek a hasnyálmirigyét kell kímélnie. Ezt alacsony II-vel rendelkező ételekkel teheti meg. Innentől már automatikusan jön az alacsony GI. Legalábbis nem tudok alacsony II-vel de magas GI-vel bíró ételről, és szerintem ilyen nem is lehet.
A téma nem kellően kivizsgált és körüljárt. Amit most tudni vélek, azt innen tudom:
hivatkozik a fontosabb tanulmányokra.
Ha azóta már van újabb a nap alatt, akkor én sem vagyok naprakész és örülnék, ha elolvashatnám.
Cáfolj meg, ha tévedek, de akár csak józan parasztésszel végiggondolva, ha valaminek sem az II-je, sem a GI-je nem magas, nem lehet gyors felszívódású.
5# hozzászóló, a dietetikusom válasza erre (megkérdeztem, ő mégis többet ért ehhez nálam): "Inzulin indexről nincs jelenleg egyértelmű állásfoglalás, sok ellentétes eredmény született. Az biztos, hogy az aszalt gyümölcsök koncentrált cukor tartalommal rendelkeznek, 100 grammjuk, 50-60 gramm szénhdrátot tartalmaz, ezért nem javasolt a fogyasztásuk."
Kérdező, ha fent vagy a facebookon, érdemes keresned egy Inzulinrezisztenciás csoportot, ott nagyon sok segítséget kaphatsz. ;)
A nevem nem #5, hanem SzintisZoli. No para.
Igen, ahogy írtam is, a téma nem kellően kivizsgált, nem is értem miért. Annyi sz@rral foglalkoznak (pl. brit tudósok), ezzel meg nem.
köszönöm, hogy utána kérdeztél és leírtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!