Ha egy romlott húst megsütünk nem kaphatunk gyomorrontást?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
az obligát rothasztók nem patogének. Pl. a bacterum cereus, a megaterum. Ezek emberre ferőtzést nem okoznak. A rothadó húst elsősorban nem azért nem esszük, mert egésszégre ártalmas, ahnem mert gusztustalan, továbbá mert férges , illetve nyüves lehet.
De.
Egyrészt természetesen ilyenkor bármely fehérjebontó baci előfordulhat rajta, közöttük súlyosan fertőzőek, veszélyesek is (patogén E. coli, Proteus, Salmonella, Pseudomonas, enterococcusok, am mindenhol jelenlévő staphylococcusok, stb.). Ezek túlélőképessége általában csekély, az alapos hőkezelés az összes vegetatív baktériumot biztosan elpusztítja.
Ami életben marad a főzés-sütés után, de egyébként savas kezelés után is, az az antrax, illetve a clostridiumok spórái. Ezek általában a rothadt húsban nem szoktak jelen lenni, ezért eszik meg minden károsodás nélkül az eltérő kultúra népe a dögpörköltet, alapos ecetes mosás és erős sütés-főzés után. Gusztus dolga.
Kb. minden századik-ezredik alkalommal futnak bele patogén clostridiumba, vagy a Cl. botulium, a húsmérgezés bacijának veszedelmes toxinjába, amelyet milliárdos naccsasszonyéka ráncukba injekcióztatnak. A botulotoxin az ismert legerősebb méreg. A Cl. botulium az emebri szervezetben nem tud szaporodni, azaz az általa okozott ételmérgezés nem fertőzésés, hanem kifejezettena baktérium exotoxinja okozta mérgezés. Többnyire halálos.
Ajánlott szakirodalom: Dr. Rodler Imre ételmérgezések, ételfertpzések c. , már harminc éves, de ma is releváns közegészségügyi és epidemiológiai monográfiája.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Még egy gondolat: a romlott hús sütésének ALAPOSNAK kell lennie. Többnyire itt bukik meg a történet. A vegetatív patrogén baktériumok elpuszításához is minimum egy órás, 120 c fokos sütés szükséges, a sterilezendő tárgy (adott esetben a rothadó hús) TELJES tömegében. HA vastag hús általában korlátozottan melegszik át, a tényleges hőkezelés elégtelen. Ugyanez az oka a vaddisznók okozta galandférgesség emberre kerülésének is.
Gusztus dolga, én csakis végszükségben ennék döghúst.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Meddig tart elmenni és venni egy kg friss húst, amiről tudod, hogy ehető?
Ha meg nincs pénz, van kenyér.
Romlott hús... te jó ég! Te neked lesz bajod...
Amúgy biológia. Ha régen normálisan tanultad, akkor emlékezned kell, hogy órákon beszélt neked erről valaki. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!