Szerintetek leszokjak a napi 10 kávéról, úgy is ha hiányában rosszul vagyok?
Elmondom az én tapasztalatomat, a többi a te dolgod : egy évvel ezelőtt rendkívül stresszes és zsúfolt időszakon mentem keresztül, a napi határtalan kávémennyiség alap volt, az alvás elhanyagolva volt, de mindezt hagytam, mert az volt a fontos, hogy az adott célokat, amelyekért mindez történt, elérjem.
Aztán letelt ez a periódus és jött a nyár. Mivel az alváshiányom kezdett apadni, rájöttem hogy mennyire minőségtelen és kevés alvásban volt addig részem, amely jelentősen hozzájárult az egész közérzetemhez. A fejfájás, szédülés, vérnyomás ingadozás, stb. sokszor nem a kávé függvényei, hanem egyszerűen az alváshiányé.
Nyilván több alvás mellett kevesebb kávéra is volt szükségem, ezért fokozatosan az alvásmennyiség nőtt és a kávémennyiség csökkent.
Ősszel jutottam oda, hogy az alvásmennyiségemet a normálisra tornáztam fel és a kávémennyiség alkalmi fogyasztásnak maradt, már nem volt kényszerem rá.
Az ősz leteltével kezdtem el intenzívebben sportolni is, és akkor jöttem végképp rá arra, amit egyszer olvastam : a kávé nem ad energiát, csak felpörget.
Amióta rendszeresen sportolok kénytelen vagyok min. 7-8 órát aludni/ éjszaka és ez az , ami valójában energiát ad. Most is kávézom még, de nem abban a mennyiségben és már nem kényszerből csinálom. Az a mennyiség valójában már úgysem felel meg a tested valódi igényeinek, csak egyszerűen úgymond fizikai stratégia nélkül felépítettél egy koffein-immunitást, amelyet időbe telik lebontani.
A leszokásról való rosszullétről annyit, hogy idézve egy palit, aki egy másiknak mondta ezt, amikor az kezdett leszokni a dohányzásról, hogy : " haver, te egészségesebb voltál amikor cigiztél " - ezt úgy értve, hogy amíg a káros szokásával takarta magát, addig nem is látszódott, hogy milyen felszín alatti problémái vannak ; hasonló, mint a te eseted.
Köszönöm szépen, főleg a 4-nek.
Én napközben suliba járok, délután/este dolgozom, éjjel tanulok és/vagy házimunkát végzek.
Nem tudok mindennap 6-7 órát aludni, hétvégén pihenem ki magam.
Próbáltam a fekete teát, de borzasztó íze van.
Ez így már tényleg túl sok.
Az elvonási tünetek elmúlnak, az a pár nap baromi rossz lesz, de utána túljutsz rajta. Szép lassan csökkentsd az adagod. Napi 2-3 kávénál ne igyál többet, és azt se vödörből.
20 évesen pedig még nem dicsőség egy jó vizsgálati eredmény, majd 10 év múlva látod a mostani dolgok következményeit. Akkor meg már hiába csinálsz bármit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!