A szintetikus C vitamin alig szívódik fel, a természetes C vitaminnal együtt pedig szinte teljesen?
Egy barátom mesélte, hogy pár napja 2 órás rádióműsorban arról számóltak be, amiről egy másik barátom jóval korábban beszélt, hogy a szintetikuS C vitamin alig hasznosúl, csak ha egyidejűleg természetes C vitamint is juttatunk a táplálkozással egyidejűleg a szervezetbe, akkor az becsapja a szervezetet és azt hiszi a mesterségesre, hogy az természetes és az sokkalta jobban felszívódik és hasznosúl, mint nélküle.
Röviden egy példán át. két esetben
1 - Ebéddel 1000 mg szintetikus C vitamin tablettát veszel be, ebből hasznosúl 20 mg
2 - ebéddel 1000 mg C vitamin tablettát veszel be 60 mg-os természetes C vitamin tartalmú tablettával, eredmény 970 mg C vitamin hasznosúlt.
Eddig úgy tudtam, hogy "A természetes és a mesterséges úton előállított aszkorbinsav kémiailag teljesen azonos egymással. Több kutatás is igazolja, hogy nincs közöttük klinikailag jelentős különbség biológiai hasznosulás és aktivitás terén. "
Forrás egy noném bádibulderes oldal [link] de kb így gondoltuk.
Az érdekel, hogy melyik verzió az igaz ? Én nem hallottam erről a rádióműsorban közzétett kutatásról, ezért kérdezem? Köszi !:-).
Nincs olyan, hogy szintetikus vitamin.
Aszkorbinsav úgyanúgy mind a kettő.
Természetes C vitamin=aszkorbinsav C6H8O6
szintetikus C vitamin=aszkorbinsav C6H8O6
Tehát nincs miről beszélni.
3 és 4-es Én is így tudom. Ennek ellenére teljesen mást mondott a barátom. Lehet-e igaza? Elvileg egy vadi új kutatás eredménye, amiről nem hallottam.
pl itt ezt írja Tudtad, hogy a forgalomban lévő vitaminok többsége szintetikus, vagyis vegyi úton előállított? Már hallom a kérdést: "Na és?
A helyzet az, hogy a szintetikus vitaminok nem pont úgy viselkednek a szervezetünkben, mint a teljes értékű táplálékokban található természetes vitaminok. Sok szintetikus vitamin tápanyagokat vesz el a szervezetünkből, és megterheli a vesénket, mielőtt kiürülne. Aki tanult biokémiát, tudja (aki nem, az olvashat róla), hogy a vitaminok több különböző összetevőből épülnek fel – enzimek, koenzimek, kofaktorok–, melyeknek együtt kell működniük ahhoz, hogy a kívánt biológiai hatást elérjük. A táplálékban természetes formában előforduló vitaminok minden szükséges összetevőt tartalmaznak. A boltokban kapható, nagyrészt szintetikus vitaminok a természetes vitaminoknak izolált részeit tartalmazzák.
Jó példa erre a C-vitamin. A szintetikus vitamin csak aszkorbinsavat tartalmaz, vagy aszkorbátot, ami az aszkorbinsav kevésbé savas formája. A természetes C-vitaminban azonban nem csak aszkorbinsav van, hanem rutin, bioflavonoidok (P-vitamin), K-faktor, J-faktor, P-faktor, tyrosináz és aszkorbinogen. Ha csak a szintetikus C-vitamin tablettát alkotó aszkorbinsavat vesszük magunkhoz, szervezetünknek máshonnan (mondjuk a testszövetekből) kell elvennie a teljes C-vitamin komplexum többi alkotórészét. Ha ehhez nem áll elegendő tartalék rendelkezésre, az aszkorbinsav önmagában nem biztosítja azokat az előnyöket, melyekre a teljes C-vitamin képes. Némi keringés után a fel nem használt aszkorbinsav a vizelettel kiürül. [link]
Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!
akkor most mi van?
Sokkoló igazság a szintetikus vitaminokról :
A szintetikus vitaminok, amiket ma majdnem minden egyes gyógyszermárkában forgalmaznak, veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Például a C vitamin (ascorbic acid) szintetikus formája megvastagithatja az sziv artéria falait 2.5-szörösen, ami szivbetegséghez vezethet. Az A, E, B, stb. vitaminok szintetikus formája is legalább ennyire veszélyes lehet.
A legtöbb piacon levő vitamin, amit most gyártanak, inkább szintetikus vitamint tartalmaz, mint teljes vitaminokat, amit zöldségből vagy gyümölcsből nyernek, mivel a szintetikus vitaminokat olcsóbb előállitani.
Nekem ne írjon olyasvalaki a természetes vitaminokról (doktori minőségében) aki 1 oldallal odébb természetes C-vitamin kapszulákat árul borsos áron:
igazad lehet wampa, de figyi csak !
Most beájúltok !!!!!
Legújabb felfedezés : Felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a liposzómális C-vitamin több mint 93%-ban szívódott fel a szervezetben, szemben a hagyományos C-vitaminnal, amelynek a felszívódása csupán 19%-os volt.
A tudomány nagyon jó dolog ! Eddig nem volt baj a hagyományos C vitaminnal. Szentgyörgyi gramm számra ette naponta és most kiderült, hogy alig 19%-ban szívódott csak fel :/
Sőt szívnagyobbodást és más nyavaját okoz, de most jött az új liposzomális C vitamin, mely már 96%-ban felszívódik !!!!! Potom 2000 Ft 30 db ! És most ajándék baseball sapkát is adnak. [link]
Az eddig olcsón beszerzett megadózisú C vitaminjaimat kidobtam a kukába, nekem ne okozzon szívnagyobbodást meg más betegséget és holnap már rohanok a patikába liposzomális C vitaminér. Sietek nehogy rájöjjenek később, hogy ez is csak 10%-al szívódott fel és helyette a legújabb tetraszomális C vitamint kell szedni, ami már 250%-al hasznosúl, sőt ha most két dobozzal veszel 15ezerért annyi mennyiséget kap a szervezet,hogy ezek után egy hónapig maga szintetizálja azt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!