Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Tudnátok mondani nekem értrend...

Tudnátok mondani nekem értrendet koleszterinre és vérszírra?

Figyelt kérdés
12 éves vagyok és lány.
2014. júl. 20. 23:27
 1/5 A kérdező kommentje:
*vérzsírra
2014. júl. 20. 23:27
 2/5 Szintiszoli123 ***** válasza:

Rost + zsír. A zsír megindítja az epeömlést, a rost meg megköti a benne lévő fölös koleszterint, ami agy nem tud a belekben visszaszívódni.

Itt már mindent leírtak:

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__4876925..

(2. oldal, a hosszú írást nézd!)

2014. júl. 21. 08:47
 3/5 anonim ***** válasza:

Szerintem érdemes megpróbálni egy általános egészséges étkezést, azaz:

- Szénhidrát bevitel csökkentése, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása, főleg 11-15 óra közt. Ilyenek pl.: zab, barnarizs, teljes kiőrlésű kenyér.

- Sok-sok zöldség evése, lehetőleg minden étkezéshez. Akár párolva, akár frissen. Főleg alacsonyabb szénhidráttartalműak. Hüvelyeseket, krumplit lehetőleg keveset enni.

- Fehér húsok, csirke, hal evés. A hal kiváló, mert nagyon kedvező a zsírösszetétele.

- Sütéshez kókuszzsír, hideg ételekhez olivaolaj használata.

- Nasi, chips, cukor, csoki visszaszorítása nagyon minimálisra, még jobb lenne a teljes elhagyása.

Az étkezésen túl jó lenne, ha sportolnál, az is segíthet helyrehozni a problémát. Fontos odafigyelned az egészségedre, mert ha már ilyen fiatalon ilyen rossz a vérképed, az nem sok jót vetít előre, felnőtt korra csúnya következményei lehetnek.

2014. júl. 21. 08:55
 4/5 Szintiszoli123 ***** válasza:

Kicsit elnagyoltam a választ. Ma már egyre több minden támasztja alá azt a feltevést, hogy a koleszterinszintet nem a bevitt zsiradék minősége határozza meg. Kvázi, nem attól lesz magas a koleszterinszinted, hogy minden reggel tojássárgáját eszel. Sőt, nincs is olyan, hogy magas koleszterinszint. Erről számos dolgot olvashatsz a neten. Lehet persze, hogy pár év múlva ismét kikiáltják majd a koleszterint ellenségnek. Az én személyes tapasztalatom a fenti állítást támasztja alá.

Valóban sokat javíthatsz mozgással, lassabban felszívódónak tartott keményítőforrások fogyasztásával és azzal, hogy a napi zsírbeviteledet megfelelőnek tartott zsírsavösszetételű források bevitelével oldod meg. A kérdéskör azonban sajnos sokkal bonyolultabb annál, semhogy ki lehetne jelenteni, hogy ez vagy az jó ill. rossz. Bármit is állítanánk, rengeteg mindent el lehetne mondani pro és kontra. Sajnos a táplálkozástudomány nagyon képlékeny terület. A linkelt GYIK-es kérdésre adott választ nagyon jónak és átfogónak találom. Sokat olvasom a témában. Jobbat még nem találtam.

2014. júl. 21. 09:13
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi,elolvastam :)
2014. júl. 22. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!