Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A bulimiát hogyan kezelik?

A bulimiát hogyan kezelik?

Figyelt kérdés
Valószínűleg bulimiás vagyok, ezérr a szüleim el akarnak vinni pszichológushoz. Miket fog kérdezni? Vagy muszály beszélnem? Nem nagyon merek :( még nem hánytam sokszor, és fogat is mostam mindig, szóval orvoshoz nem kell elmennem.. de a pszichológus ad gyógyszereket?(csak mert azokat nem szeretem) Vagy csak beszélget velem, és nekem kell leküzdenem ezt az egészet? :(

2014. júl. 4. 17:28
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

1. Pszichológus nem orvos, hanem bölcsész végzettségű, tehát nem adhat soha gyógyszert. Ő csakis beszélgethet veled. vannak nagyon jó terápiás technikáik nekik is.

2. Jobb volna pszichiáter, aki adhat gyógyszert, mert orvos, de sokkal inkább olyan terápiát használhat a gyógyításra, amit egy pszichológus nem, viszont hatékonyabb is a kezelése.

3. Nem neked kell leküzdeni egyedül az egészet, azért SEGÍTŐ szakemberhez visznek a szüleid (nagyon okosan!). Akár pszichológushoz mégy, akár pszichiáterhez, az ő dolga a probléma okainak a feltárása és a terápiás vezetés. Igaz, hogy neked is küzdened kell a gyógyulásodért, de azért ez nem úgy megy, hogy egyedül küszködsz - különben minek a szakember? :)

2014. júl. 4. 17:54
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ :) Egyébként muszáj pszichológushoz/pszichiáterhez menni? Úgy értem anélkül is le lehet küzdeni, nem? Nem elég valamilyen önismereti tanfolyam vagy ilyesmi? :/
2014. júl. 7. 13:03
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

le lehet, de ez egyénfüggő. elég lehet az önismereti tréning, de ez attól is függ hol tartasz a betegségben, és szintén egyénfüggő

az egész leküzdése csakis rajtad fog múlni, de én úgy gondolom egy jó pszichológus megadhatja a kezdő lökést(nekem megadta), nem árt emellett egy támogató, megértő család, környezet, ha ez nincs meg, nehezebb dolgod lesz, de úgy is megcsinálható, idő és kitartás kérdése

2014. júl. 7. 13:49
 4/9 anonim ***** válasza:
77%

Pszichológus csak beszélget veled - mindenről, amiről szeretnél, amire kíváncsi. Ha jó szakit fogsz ki, nem lesz kellemetlen, sőt, határtalan megkönnyebbülést (vagy épp letargiát) fogsz érezni, de ez normális.

Engem pszichiáterhez vittek, akiben nem bíztam, így három alkalom után ott is hagytam, de a pszichológusom nagyon jó, szeretek járni hozzá, sokat segít.

Ne félj tőle, anyudéknak semmit nem mond(hat) el, lehet naplót írat veled, vagy kér, csinálj feladatokat (nekem befőttes üveget kellett összetörnöm, mikor feszült voltam,...), írd le, mikor-mit érzel, ilyesmik.

Magadtól szerintem nem fogod tudni legyőzni. A pszichomókus segít, célokat ad (te nem tudsz kitűzni), értékel, segít az úton, támogat... hidd el, csak jól jársz vele.

Ha viszont nem szimpi, akkor ne szégyellj váltani AZONNAL! Van, aki egyből megtalálja az övét, más 2-3-4x-re csak. Hajrá, én is ezzel küszködök, és fogjuk rá, megy a gyógyulás.

2014. júl. 7. 17:18
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi :) amúgy anyáék szerintem lenézik ezt az egészet, eleve úgy állnak hozzá, hogy csak akaraterő kell, akaratgyenge vagyok, mások sokkal nehezebben szoknak le az alkoholról/drogról, nem igaz, hogy én ennyiről nem vagyok képes stb...
2014. júl. 7. 20:54
 6/9 anonim ***** válasza:

Anyukádéknak elég rossz a hozzáállása... Mindegy...

A pszichológussal arról beszélgetsz, amiről akarsz, ne izgulj. Én pszichiáterhez kerültem először, de nem írt fel gyógyszert, beszélgetett velem heti egyszer 1 órát. Gyógyszert csak akkor kaptam először, amikor 1 hónappal azután, hogy hozzájártam, bekerültem kórházba. Ez nem a pszichiáterem hibája volt, nagyon sokat segített, csak én rosszabb helyzetben voltam annál.

Lényeg a lényeg, ne izgulj! (De talán már túl is vagy az első beszélgetésen. :))

2014. júl. 16. 16:10
 7/9 A kérdező kommentje:
köszi a választ :) amúgy elmentem egy ilyen önismeretes cuccra, beszélgettem egy nővel, szerinten segített :) szerencsére még benne a betegségben, már több, mint egy hete nem hánytam :) de nagyon nehéz volt.. a falásroham után futottam 3 km-t, úsztam, majd bicikliztem :) és életmódodot változtattam- beosztottam szigorúan a kajálásaim rendjét, meg most amúgy is kevesebb az alkalmam rá, hogy titokban egyek, nyaralunk :) jövőre meg majd járok még valami önvédelmi sportra balett mellett, remélem, kilábalok belőle :)
2014. júl. 19. 20:27
 8/9 anonim ***** válasza:
Biztosan, ha ilyen eltökélt vagy. :-) Nekem ennél sokkal nehezebb volt sajnos, egy évig tartott... Viszont szeretném mondani, mert erre a legutóbbi terapeutám és a pszichiáterem is felhívta a figyelmem, hogy lehetnek visszaesések, olyankor nem szabad elkeseredni, hanem fel kell állni és folytatni kell. (Pl. nekem, amióta kinn vagyok a terápiából -- 2 hónapja -- 2x volt falásrohamom és hánytatásom, de ez közel sem olyan rossz, mint a napi 3-4 alkalom.)
2014. júl. 19. 20:34
 9/9 A kérdező kommentje:
egy évig? erős lehetsz, ha ki tudsz belőle szállni ennyi idő után :) nekem kb 1-1,5 hónapig volt hányás, mondjuk előtte hashajtóztam.. :/
2014. júl. 19. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!