Mi az igazság a tejről?
Mindenhol azt olvasni, hogy a supermarketekben kapható dobozos tej mű tej, szintetikus mű adalékokkal és tejsavóval permeátummal és hasonlók úgyhogy már nem iszom részben az íze miatt, az 1.5%-os olyan mint a vizestej :(
Orvosom azt mondta, hogy rosszúl teszem hogy nem iszok, mert igenis szükség van rá a szervezetnek, abban vitaminok, kalcium, foszfor van. A dobozos tej egészséges tehéntej, csak ultrapasztörizálva van és egészséges.
Megvettem ma egy 1.5%-os sparos tejet és vizestej íze volt. Mi az igazság a tejről?
Ezt olvasd el. Nem állítom, hogy szentírás, de vannak benne hasznos és megfontolandó dolgok.
Gondolatkísérlet: Szerinted a tehén honnan szerzi azt a kalciumot, ami a tejében van? Mert hogy én nem láttam még tehenet más állat tejét inni, az teljesen tuti. Ugyanúgy a növényekből szerzi meg a szükséges mennyiséget ő is, ahogyan nekünk kellene.
Másrészt: Láttál te már tehenet? Bazi nagy, bazi nehéz, bazi sok csonttal. Annak a felépítéséhez kell annyi kalcium, amennyi a tehéntejben van. Egy embernek viszont teljesen felesleges, túl sok belőle pedig egyenesen káros.
Szóval óvatosan a tejjel! Orvosod nem tudom.. biztos aggódik, és nem mer nyíltan eltiltani a tejtől. Ha megszoktad és szereted, akkor mértékkel fogyaszd, ha elvagy nélküle, akkor nem muszáj. De a vitaminokat ekkor is pótolni kell!
"sokat beszélgettünk, azt mondta, hogy tessék tejet inni, mert abban B vitaminok vannak és azok hiánya vezethet depihez" - Bocsi, de ez elég fura egy pszichológustól :D
Ilyet kb egy háziorvos mond, azon a szinten, hogy hát "Ha megy a hasad, akkor egyél banánt"... Ez olyasmi volt.
Nem is értem... nem a vitaminhiány részéről kéne megközelítenie, hanem lelki síkon elindulni.. Tuti azért ment el dilidokinak, mert tényleg érdekli az emberek lelkivilága... vagy csak a könyvből tanulta vajon ezeket meg? :) Úgy látszik... Emberséget nem lehet a könyvből bemagolni..
" A ca beépülése és rengeteg B vitamin, ásványi só van benne. Milyenkrónikus betegséget okozna?" - Nagyon nagyon nagyon erősen feltételezem, hogy autoimmun betegségekre gondolt, illetve amiket még hozzá szokott írni.. miket is.. cukorbetegség, rák, meszesedés, stb.. már kívülről fújom :D
Nem csak a laktózérzékenyek nem bírják a tejet. Sokan nem bírják, akiknek valamiféle gondjuk van a bélrendszerükkel.
És ha a laktóz intolerancia mellé vesszük még ezeket az "apróságokat" is, akkor mindjárt nem a lakosság 2-10 %-a fog kijönni, hanem sokkal több. Ugyanis nagyon terjed, és egyre több az ilyen beteg. Hogy a tejtől, vagy nem a tejtől, ezt sok betegségnél még nem állapították meg. De ha már kialakult, akkor bizonyosan ronthat rajta.
"Az érdekelne, hogy et miből gondolod ? Mert ha csak a szomszéd idős nénik mesélik, akkor az nem hiteles forrás, hanem urbanlegend, azaz tévhit" - Na, először is. Nem szoktam pletykálkodni :D Illetve de, de nem a szomszéd nénivel. És ha már pletykálkodom, akkor nem a tejről beszélgetünk. Legalábbis nem a boltiról.. na mindegy.
Szóval, hiteles forrást most nem tudok neked adni, ha elég a tapasztalatom, akkor elég, ha nem akkor meg keress valami szakértőt.
Nem vagyok élelmiszermérnök, így tudományos válaszra ne számíts :D
Írtam fentebb, hogy akiknek van valamifajta bélbetegségük, azok érzékenyebbek ezekre az ételekre/italokra.. na, és én sajnos ebbe beletartozom.
Már sok sok éve.. szóval volt időm kitapasztalni.
Bolti tejek közt is számtalan különbség, és eltérés van. Míg az egyiktől nem megy a hasam, a másiktól igen.
Ugyanakkor én az érzékeimnek hiszek, nem a hiteles forrásoknak.
A Sparos tejnél olyan, mintha vizet innék. A Mizonál nem. Sokkal krémesebb, sűrűbb. Ennyi.
Akinek nincsen bélrendszeri problémája annak szinte meg se kottyanhatnak ezek a különbségek. Ugyanolyannak érzékeli.
Igazából én is örülnék neki, ha le tudnék róla szokni, elméleti szinten nagyon is tisztában vagyok mindenféle ilyen dologgal, csak a gyakorlat...
Muszájból ne igyad. Nem a tejivástól fogsz kigyógyulni a depiből, hidd el :)
Egyébként én úgy tudom (segítsetek), hogy a bolti 'tejbe' igazából vizet raknak meg tejport, és még ki tudja mit.. nem tudom, de hogy tej nincs benne, az tuti :D
Csip.
A pszichiátriáról itt mennyi embernek van fogalma?
Gyógyszeripar legerősebb katonái, ha kérdeznek az is hazugság, még véletlenül sem tesznek olyat ami bárkinek is az egészségét szolgálná. Ha dietetikus beszél egészséges tejivásról még gondolkodom, hogy hátha mond valamit, ha pszichiáter akkor tudom hogy itt már minden bűzlik, az ellentettje lesz igaz annak amit mond.
"Szerinted a tehén honnan szerzi azt a kalciumot, ami a tejében van? "
Nem csak a Ca-ért isszuk a tejet, de pont D vitaminnal van benne ami a felszívódásához kell
"Láttál te már tehenet? Bazi nagy, bazi nehéz, bazi sok csonttal. Annak a felépítéséhez kell annyi kalcium, amennyi a tehéntejben van"
A tejben nincs is túl sok Ca, ha lenne nem lenne csontritkulás:P
Azért nagy a tehén, mert olyan a felépítése, genetikailag így alakítja ki a program, akkor kókusztejet sem szabad enni, mert a zsiráfok, kengurúk azt eszik és megnő a nyakunk -.-
Banánt sem szabad enni, mert azt eszik a majmok és nézd meg milyen hülyék :P
"Ilyet kb egy háziorvos mond, "
Pszichiáter szakorvos mondott, mert a tejben sok hasznos B vitamin van
" Úgy látszik... Emberséget nem lehet a könyvből bemagolni.. "
Te még egyetlen beteget se kezeltél, ő napi szinten 50-et min
"cukorbetegség, rák, meszesedés"
Nem okoz cukorbetegséget, rákot miért okozna? Meszesedést akkor okoz valami, ha nem D vitaminnal viszed be, de az nem a tej
"Szóval, hiteles forrást most nem tudok neked adni, ha elég a tapasztalatom, akkor elég, ha nem akkor meg keress valami szakértőt. "
Az a baj, hogy a tapasztalat az pont MEGTÉVESZT ! Látsz egy idős beteg asszonyt aki tejet iszik, azért mert már beteg és tudja, hogy a tej javít rajta, de évekig nem ivott tejet és egyből azt mondod, hogy jajj tejet iszik oszt beteg -.- Ennyi erővel az antibiotikumot szedők maláriások, mivel pont azoknál látni, hogy antibiotikumot szednek, akik fertőző betegek :P Ezen agyáljál el !
Azt hiszem ezzel a kérdést le is zárhatjuk ? : "Kedves Kérdező! A tejről sokszor lehet hallani/olvasni ellentétes információkat és véleményeket, amelyek megírását sok - de nem minden - esetben anyagi tényezők motiválják. Csak a hiteles, szakmai oldalakon található cikkekből tájékozódjon. Személyes véleményem az, hogy a tej - hétköznapi fogyasztási kereteken belül - egészséges. Kiváló fehérje-, zsiradék-, kalcium- és D-vitamin forrás, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működésének fenntartásához, köztük a csontritkulás megelőzéséhez. A kereskedelmi forgalomban kapható, hosszú szavatossági idejű termékek valóban nem mind jó minőségűek, azonban vannak igenis kiváló tejek a polcokon, melyeket bátran fogyaszthatjuk. Javaslom, hogy ne hagyjon fel fogyasztási szokásaival, ugyanis nem kockázatosabb tejet inni, mint például tojást, vagy húst enni, hiszen manapság bármelyik tartalmazhat hormonokat is. További minden jót kívánok! Üdvözlettel: dr. Barta Anikó Tünde "
Orvos válasza [link]
#15 , 23:55 – A végső konklúziód gyakorlatilag a következőképpen határozható meg : " Tudjuk azt, hogy nem tudunk semmit, ezért válasszuk azt, amely egyformán tartalmazza a tudásunk és tudatlanságunk részelemeit, így döntésünk teljesen egyenlően arra lesz alapozva amit tudunk, illetve nyilván arra, amit nem. "
Ügy lezárva, éljen az ignorancia.
Orvos véleménye nyilván mérvadó, hiszen inkompetens emberek tanították az egyetemen hogyan adjon el minél több gyógyszert.
Természetesen igazodni fogok az orvosok táplálkozási tanácsaihoz, még ha a hazai dietetikai szemlélet összefüggésben van az élelmiszeripari multinac. cégek érdekeivel, akkor is :D
azért akinek van egy csepnyi agya felüt egy adatbázist megnézi mibõl mennyi van a tejben, és máris látható, hogy valóban van benne minden, de olyan elenyészõ mennyiségben, hogy ipari mennyiséget kellene fogyasztani ahhoz, hogy az bármit is fedezzen. ellenben laktózban, kazeinben olyan dolgokban amire nincs szükséged, abban bõvelkedik.
Azt azért szögezzük le, hogy a legtöbben a tehén tejet, de fõleg a bolti fehér folyadékot támadjuk, a világ legegészségesebb területein rengeteg kecske és juh(hé) tejet isznak, valamint azok savanyított és erjesztett termékeit, persze nem ipari mennyiségben.
Az orvos véleménye inkább mérvadó, mint azoknak a női magazinoknak a cikkei meg a magokat eladó magazinok cikkei, akik a tejben meglevő hatalmas mennyiségű vitamin + ásványi anyag helyett, amit fél-1 literrel megihatsz, helyett a rengeteg magok, meg bogyótabletták megvlételére ösztökélnek bio minőségben ezerszer drágábban !
Írta az orvos miszerint : A tejről sokszor lehet hallani/olvasni ellentétes információkat és véleményeket, amelyek megírását sok - de nem minden - esetben anyagi tényezők motiválják. Csak a hiteles, szakmai oldalakon található cikkekből tájékozódjon.
tudtok szakmai anyagot ? Ha az orvos hazudna elvesztené a hitelét + megbüntetnék, ha a kiskegyed, akkor még neki állna feljebb.
Én az orvosnak hiszek. Az a kevés tejcukor nem számít.
" máris látható, hogy valóban van benne minden, de olyan elenyészõ mennyiségben, hogy ipari mennyiséget kellene fogyasztani ahhoz, hogy az bármit is fedezzen."
Ez nem igaz !! Fél liter tejben 500mg Ca van és az annak beépülését elősegítő D vitaminnal együtt, a maradék 300 mg-ot be lehet vinni más ételekből is. Ugyanúgy a B vitaminokból is napi 1mg kell az benne van ebben
Kérlek támaszd alá magad!
Ha hiszel benne, hogy a tejben bármi hasznos anyagból hatalmas mennyiség lenne, akkor azt most itt szépen alátámaszthatod valami bizonyítékfélével :)
Orvos véleménye NEM mérvadó, ők gyógyszereket adnak el. Semmilyen témában nem relevánsak, mert kereskedők, akik nem csak simán a saját hasznukért dolgoznak mint az átlag kereskedők, ők a gyógyszeripar igényeinek lettek kiképezve. Ez rosszabbá teszi szerencsétleneket az átlag önző embereknél.
"A tejről sokszor lehet hallani/olvasni ellentétes információkat és véleményeket, amelyek megírását sok - de nem minden - esetben anyagi tényezők motiválják. Csak a hiteles, szakmai oldalakon található cikkekből tájékozódjon. "
Ez a mondat tudod hogy lenne igaz? :)
A tejről sokszor lehet hallani POZITÍV információkat. Na ezek mögött van a tejipar érdeke. Szerintem mondjuk minden esetben..
"tudtok szakmai anyagot ?"
Én alá tudom támasztani a tejivás károsságát. Nem írnék ha nem lenne hozzá bőven forrásom.
"Ha az orvos hazudna elvesztené a hitelét"
Nincs hitele amit elveszíthetne, hol élsz? A valóságban az emberek vallási alapon hisznek annak akin fehér köpeny van, ezt pedig nyilván nem fogják egyik napról a másikra elveszíteni.
+ megbüntetnék <- KI? Mégis hogy? Mire fel? Nincs olyan törvény ami szerint az orvosok nem lehetnek korruptak. Vagy az orvosi egyetemek.. mégis miért büntetnék meg őket? A világ nem ideális, nem a szeretet és a segíteni akarás, jó szándék vezérli az emberek cselekedeteit. A csalás, hazudozás és lehúzás ALAPNAK számít.
Higgy az orvosnak, csak indokold meg, hogy miért! :D
"Fél liter tejben 500mg Ca van és az annak beépülését elősegítő D vitaminnal együtt"
Nem számít hogy benne van. Mert aki issza úgyis csontritkulásos lesz, akkor meg? Nem óriási mennyiségű kalciumot kell bevinni, hanem az emésztést, kalcium anyagcserét kell normalizálni. Ebben inkább hátráltat a tej, a sok kalcium meg max. az elmeszesedő erekre fog rakódni, vagy más szervi elmeszesedésekbe :D
Így is jó a sok kalcium?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!