Hány Celsius-fok a vitaminok forráspontja - úgy körülbelül intervallumban?
A vitaminok - olyan nincs, ez egy gyütjöfogalom. Vannak közte olajszerü, vizszerü, kristályos anyagok - hogy lehetne forráspontot mondani - meg az értelmét se látom a kérdésnek.
Ha arra vagy kiváncsi, hogy mikor bomlanak el: a legtöbb 60 fokon kezdi, de egyrésze akkor is megmarad.
Már miért ne lenne olyan, hogy vitaminok. Egynél több vitamin, az vitaminok. ;)
Gondoltam, úgy lehetne forráspontot mondani, mint a víznek, a vasnak vagy bárminek a periódusos rendszerből (ha annak van).
Ha nem érthető a kérdés, akkor kérdezem máshogy: Teához forrásig hevített víz célszerűbb, vagy inkább hosszabb ideig áztassam a kamillát és a csipkebogyót kevésbé meleg vízben? Így érted már? De ha el sem forrnak, nekem az is jó. Honnan tudjam? Ha tudnám, nem kérdezném, nem de bár? :))
Persze, hogy vannak vitaminok - biológiai fogalomként, de mint vegyi csoport nem léteznek.
A módositott kérdésedre már lehet válaszolni:
A kamillateában nem vitaminok vannak, hanem illóolajok, azok a hatóanyagai - azok pedig nem bomlanak hö hatására,ezért forrázni szokás.
A csipkebogyóban viszont föként a C-vitamin-tartalom az, ami miatt isszák, az pedig 60 fokon már erösen bomlik, ezért hideg vagy enyhén langyos vizbe kell legalább 8 órára beáztatni és fogyasztás elött felmelegiteni, de csak 60 fok alá.
Bocsánat. Azt hittem, hogy az eredeti kérdés tágabb, így célszerűbb. Nyilván nem tudhattam, akkor nem kérdeztem volna meg.
Köszi a választ mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!