Mért baj, ha gyakran fogyaszt vki spenótot?
Nagyon szeretem és minden nap eszek, azonban ma ezt olvastam róla a Wikipédián: "Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma
miatt nem szabad túl sűrűn
fogyasztani."
Eddig úgy tudtam, egészséges és minél gyakrabban fogyasszuk!
Mi bajt okozhat ez a növény, ha gyakran fogyasztják?
Gyakorlatilag semmit.
Elméletileg az oxalát együtt a normál (mondjuk 1 gramm) c-vitamin fogyasztással vesekövet okozhat. Elvileg.. Passz.
Ne egyél külön c-vitamint, ha sok zöldséget eszel.. óvintézkedés, valószínűleg értelmetlen, de hát.. a spenót pedig váljék egészségedre. Nitráttal csak olyan esetben van baj, ha egyébként sok szénhidrátot eszel (tehát nem zöldségen élsz meg húson, hanem kenyéren, rizsen, krumplin..)
A keményítő alapú táplálkozás természetesen kihat a bélflóránkra is. A megfelelőtől eltérő mikroba összetétel lesz, amik a nitrátból olyan vegyületeket képeznek, amiket annyira nem akarunk. Ez a gond a húsok pácsójával is.. veszélytelen, de mondjuk az átlag kenyérevő ember már erre is érzékenyebb lesz, a leírt okból kifolyólag.
De hát ezek csak apróságok, úgymond. Ettől még egyél spenótot, mivel ez a dolog a nitráttal is nem annyira jelentős.. szóval, nem ez az elsődleges probléma amit érdemes megoldani, elkerülni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!