Garatmandula műtét után mit lehet enni?
Sziasztok!
A bátyámat éppen a mai nap folyamán műtötték, kivették a garatmanduláját, mert tályog volt rajtuk. Kérdésem a következő, hogy milyen főtt ételeket szabad és lehet ennie? Tejes ételeket tudjuk, hogy nem szabad/ajánlatos. Inni csak teát, vagy buborékmentes ásványvizet ihat.
Köszönöm szépen a válaszokat!!!

Az én lányomat is pont ma műtötték. A kórteremben egy nagyon éhes kislánynak már aznap adtak egy joghurtot. Szóval a tejes ételt nem ellenzik az orvosok. Forró, fűszeres, sós, csípős ételeket nem szabad és nagyon keményet (chips) sem. Krumplipüré virslivel, spenót, pl. sárgaborsó főzelék, puha zsíros kenyér, voltaképp minden ilyesmit szabad másnaptól.
Mielőbbi gyógyulást kívánok neki is.

krumplipürét, tonhalkonzervet, főzelékeket, kenyér puha belsejét (héja karcol), puha sült húsételt
nyers zöldséget, gyümit nem szabad a fertőzésveszély miatt (hiába mosod meg), csokit se, mert beletapad a sebbe

Engem 1 éve műtöttek Németországban, épp ott dolgoztam. Nekem nem tiltottak meg semmit, sőt azt mondták, akár piritós kenyeret is ehetek, mert az a jó, ha a seben keletkező fehér lerakódás folyamatosan ledörzsölődik. Nekem leginkább reggel fájt a mandulák helye, de miután reggeliztem és "bejáratódott" már olyan volt, mint egy erősebb torokfájás (de mégsem elviselhetetlen). Napi két fájdalomcsillapítóval kihúztam, csak akkor igyekeztem bevenni, ha nagyon muszáj, de volt egy szobatársam, aki kettesével ette őket. Én pár nap múlva még savanyúkáposzta levet is vettem a boltban, mert nagyon megkívántam, és az sem csípte nagyon.
Amivel viszont nagyon kell vigyázni:
- Aludjon a műtét utáni héten magasabb párnával, hogy a felsőteste magasabban legyen, mint a lábai (ezt az ápolónők ajánlották).
- Kerülje a lehajolást, óvatosan fújjon orrot és ne emeljen semmi nehezet, mert bevérezhet a seb. (Ami komoly esetben az ügyeleten végződhet).
Ha lehet, ne dohányozzon, úgy sokkal gyorsabban összezárul a seb.
Most ennyi jut eszembe. Jobbulást a tesódnak!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!