Ha vegetáriánus vagyok abból hosszú távon lehet bajom? (bővebben lent)
18 éves lány vagyok és már 10 éves korom óta, tehát 8 éve vega vagyok. Semmilyen húst nem vagyok hajlandó megenni. Viszont viszonylag sok tejterméket (bár kivétel azért van), tésztafélét és halat eszek.
Hallottam, hogy a vegáknak figyelniük kellene az étkezésre. Ez alatt mit értenek? és milyen problémám lehet ebből az életviteltől hosszú távon? Mert jelenleg semmi probléma nincs.
Lehet, miért.
Mert még aki jól válogatja össze a zöldségeket, idővel azt is hiány érheti. Ez persze nem gyors folyamat, mert a húsevés fontossága igen túlértékelt. Valójában igen kevés hús is elég az egészséghez. Tényleg kevés. Viszont egy kevés az kell, célszerű hetente húsfélét (hús-tojás-hal) fogyasztani.
Ez egy dolog.
Az viszont baj, hogy tejterméket és tésztát eszel. Ezek sokkal károsabbak, mint a 'húshiány'. Húshiány egy elméleti dolog, ha sok zöldséget eszel nem lenne nagy jelentősége. A tészta és tejevés viszont egyértelműen betegségeket okoz. Ez a baj a vegákkal, hogy lemondanak a húsról, ám legyen. Helyette viszont eszik a legehetetlenebb ergya kajákat amiket csak ki lehet találni: szóját, gabonákat, a szarvasmarha borjú táplálékát: tejet. Azt hiszik ezek jók. Höhö, jók, de csak akkor ha nem eszik őket.
A gabona és tejevés mindig problémákat okoz hosszú távon. A zöldségevés, gyümölcsevés fenntartható lenne, ettől még egészséges lehetnél. Tejtermék-tésztafélék fogyasztása viszont elhízással, cukorbetegséggel, autoimmun betegségekkel jár.
Egyébként 'vegetáriánus vagy' .. Pont ugyan úgy eszel mint az összes beteg ember.
Van állati fehérje beviteled (hal) mellette pedig tej és tészta. Ez mintapéldája az elhibázott tipikus nyugati étrendnek. Nevezheted vegetáriánus táplálkozásnak, ez sima liszt és tejevés. A zöldségekkel kellene enned valamennyi halat, akkor viszont nem kellene aggódnod gyakorlatilag semmi miatt, hirtelen kiemelkedően jó lenne a táplálkozásod. Idővel sokan irigyek lennének a titkodra.
A vegetáriánusoknak általában azért rossz, lesz bajuk, mert kevés fehérjét visznek be a szervezetbe és a legjobb fehérje forrás a hús. De ha sok halat, meg pl túrót, tojást eszel, akkor nem hiszem, hogy ez felléphet. A másik a vas. Ebből mennyit eszel (persze nem a rozsdás szögre gondolok :D) Lehet az kevés a szervezetedbe, ha jól emlékszem a dióban és spenótfélékben sok vas van.
Lehet egy vérvétel nem ártana hátha kimutatja az okát
Vashiányra már én is gondoltam. Márciusban csináltatott a háziorvosom egy teljes vérképet és a vas szintemmel semmi baj nem volt: ÉRTÉK: 21,3 umol/l (referencia értékek: 8,7-27).
Most már jobban vagyok. Talán csak nem tudtam kellően kipihenni magam. De azért ezentúl jobban odafigyelek magamra, mert pár napja szinte már az ájulás kerülgetett.
Figyelj nagyon a rendszeres gyümölcs evésre!!! Ez szerintem Nagyon fontos, én semmiylen állati eredű dolgot nem eszek kb 5 éve, semmi bajom nincsen emiatt (sőt!) de az az egyetlen dolog vitathatatlan hogy, ha nem eszem gyümölcsöket napi 2-3szor akkor valahoyg elkezdem elveszteni az "életerőmet". Én belső harcművészetek és jóga keretében alakítottam ki ezt az étrendet a komolyabb fejlődés érdekében és ezekben a rendszerekben az a koncepció, hogy a gyümölcsök a legtökéletesebb ételek, ezekben van a legtöbb "életerő" és ezt alapvetően soa anem szabad elmellőzni.
Ezenkívül nálam nagyon fontos még a rendszeres mozgás, ha hosszabb ideig nem mozgok szintén előfordul hogy gyengülök, bár ez valszeg az életformámnak is köszönhető (soksok ülőmunka).
Köszönöm a válaszokat!
Utolsó hozzászólónak: Gyümölcsevésből nálam nincs hiány, van 2 hatalmas kertünk, amilyen gyümölcsöt csak el tudsz képzelni az van nálunk, főleg nyáron van igazi kánaán. :)
Mozogni viszont nem szoktam rendszeresen, régebben heti 2x úsztam és naponta jártam el futni, 2 éve viszont nincs sport az életemben, lefekvés előtt szoktam egy 20 percet tornázni. De lehet, hogy ráveszem magam újra valami sportra. Bár mint már mondtam, (egyelőre) semmilyen problémám nem adódott abból, hogy 8 éve vega vagyok. :D
Érdekes, mert belső harcművészeteket a kínai Taoisták használtak.
Na most ők sem nagy gyümölcsevők, a harcművész szerzetesek pedig nem vegánok (heti egyszer esznek húst).
Akkor hogy is van ez? Miért vagánykodik, bocsá' vegánkodik :) a belső harcművész?
A jógás vega irányt értem, persze. De a belső stílusú harcművészetekkel nem tudom összekapcsolni :)
Ez nem azt jelenti hogy szerintem egy vega taichis nem lehet nagyon erős, ilyenről szó sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!