Van köztetek aki refluxos? Ti mit esztek hogy ne legyen savatok?
Én ezeket tartom be. :
Lúgosító ételek
Lúgos elektronokban gazdag étel (a legjobb)
Babok, hüvelyesek: szójadió, szójabab, szójagranulátum
Ital: lúgos víz (Szentkirályi szénsavmentes ásv.víz.)
Fűszer: lúgosító folyékony só, kelta só, pirospaprika, Cayenne bors, fokagyma, gyömbér, hagyma
Zsírok: csak hidegen sajtolt a jó
Gyümölcsök: banán, ananász, mazsola
Húsok,szárnyasok,halak: ---
Tej,tejtermék: emberi anyatej
Gyökerek: cékla, retek, gyömbér
Magvak:tökmag
Zöldségek: fűfélék, csírák, szójacsíra, uorka, kelkáposzta, petrezselyem, paradicsom, avokádó, zöldbab, sóska, spenót, fokhagyma, zeller, káposzta, fejes saláta, paprika, brokkoli, okra,burgonya
Lúgosság szempontjából még jó:
Babok, hüvelyesek: Lencse, tofu, szójaliszt
Ital: desztillált víz
Fűszerek: gyógynövények, legtöbb fűszer
Zsírok: olíva olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, halolaj, lenolaj, tőkehalmáj olaj
Gyümölcsök: lime, citrom, grapefruit, kókusz, meggy
Gabonafélék: hajdina, tönkölybúza
Tej,tejtermék: kecsketej
Dióféle: mandula
Gyökerek: édesrépa, torma, fehérrépa, sárgarépa
Magvak: szezám, római kömény, édeskömény
Édesítők: stevia, cikória
Zöldségek: kelbimbó, borsó, spárga, articsóka, karfiol, cukkini, rebarbara, póréhagyma, karalábé, snidling
Savas protonokban enyhén gazdag ételek:
Babok, hüvelyesek: csicseriborsó, vesebab, feketebab
Ital: friss gyümölcslé
Fűszer: curry, ketcup, vanília, asztali só, majonéz
Zsírok: napraforgó olaj, szőlőmagolaj, margarin, vaj, kukoricaolaj
Gyümölcsök: narancs, őszibarack, dinnye, mangó, alma, szeder, szőlő, áfonya, málna, szilva, ribizli, cseresznye, sárgadinnye, füge, datolya, sárgabarack
Gabonafélék: barnarizs, búza, fehérrizs, ab, fehérkenyér, keksz, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér
Húsok,szárnyasok,halak: mindenféle hal
Tej,tejtermék: szójatej, rizstej, tejszín
Magvak:napraforgómag, lenmag, brazil dió, törökmogyoró, dió
Zöldségek: ---
Lúgosság szempontjából a legrosszabb (nagyon savas):
Ital: alkohol, cukrozott gyümölcslé, kávé, kakaó
Fűszerek: mustár, ecet, lekvár élesztő, maláta
Zsírok: ---
Gyümölcsök: szárított és savanyított gyümölcsök
Gabonafélék: árpa, kukorica, zabkorpa, rozs
Halak, szárnyasok: kagyló, tenyésztett halak, sertés, borjú, marha, csirke szárnyasok, tojás, belsőségek
Tej,tejtermék: sajtok, jégkrém, joghurt
Dióféle: pisztácia, földimogyoró, kesudió
Gyökerek: ---
Magvak: ---
Édesítők: szacharin, fehérukor, répacukor, maltóz szirup, juharszirup, méz
Zöldségek: ---
Mekkora válaszok.. szója meg gabonák..
Kérdező, a paleo táplálkozást találták ki arra, hogy ne legyenek ilyen szánalmas táplálkozással összefüggő bajai az embernek.
Savas, zsíros dolgokat :D
Elvégre legtáplálóbb táplálékunk a hús, miért is ennénk zsírt, az biztos rossz.
A savas (?) élelmiszerek meg a gyomorsav mellett.. biztos kikészítenek.. csak hígítják ugyan a gyomorsavat, de biztos hogy ezekkel van a baj :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!