Mit egyek véradás előtt?
"de ilyen édes ételeket, italokat kerüld és csak kis mennyiségben fogyaszd el, ha lehetséges"
Pont hogy édeset jobb enni, mert a vércukrot picit megemeli neki... Nem véletlenül adnak csokoládét/csokoládés nápolyit véradás előtt.
Kérdező, amit az első leírt, én soha nem tapasztaltam még az eddigi 10 véradásomon.
Tegnap előtt volt az eddigi leghosszabban elhúzódó véradásom 1,5 óra volt, de azért, mert 45 percig nem tudtak bejelentkezni a számítógépes rendszerükbe, valami gond volt, és nem tudták nyomtatni a lapokat. Végül fél órával később elkezdték kézzel megírni. Igaz utána helyrejött nekik, de már kézzel irt papírral adtunk vért úgy nyomtattak hozzá újat. Technika ördöge.
De amúgy nagyon gyorsan halad az egész. Ilyen, hogy 3 órát várjon valaki... o.O
Odamész Személyi lakcímjártya TAJ kártya (eredeti mindenből) kell. Felveszik az adatokat, utána kitöltöd a papír túloldalán a kérdőívet. 5p maximum. Utána a labornál megszúrják az ujjad, és megnézik a vércsoportod, ha még nem adtál vért. Először ez kötelező, utána már tudni fogja a rendszer. Utána megmérik a hemoglobin szintedet, hogy nem-e vagy vérzékeny.
Utána odamész az orvoshoz, mér vérnyomást kérdez a közérzetedről állapotodról, súlyodról és kiértékeli a kérdőívet. megint max 5 perc. Utána mehetsz tovább, aláírod a listát, a vérvétel előtt, és mehetsz is a székbe, hogy megszúrjanak. Nekem leggyorsabban 5 perc alatt folyt le, leglassabb eltartott majdnem negyed órát...
Ha kihúzzák, utána 5 percig nyomni kell a golyót a szúrás helyén utána még 5 perc pihi, és mehetsz is a dolgodra. Általában gördülékenyen megy.
Jah, az adatfelvétel után kap egy fél literes vizet és egy nápolyit, azt helyben meg kell enni/inni, általában szól is érte az orvos, ha nem tetted még meg. Mert így legalább biztosak, hogy annyit minimum megiszol amennyit ők levesznek.
Én javaslom a bőséges reggelizést, édeset nyugodtan egyél, és igyál sokat. Én előző nap este el szoktam kezdeni a több folyadékot, és mire odamegyek minimum 1 liternél járok. Plusz ott helyben a fél liter.
Utána én jobban szoktam kívánni a vizet, és csokit szoktam enni.
A legelső után én kicsit elfehéredtem, körém is gyűlt az orvos, meg a nővérek. El nem ájultam, meg semmit nem is éreztem, csak állítólag elfehéredtem. Mondták, hogy később, (ha nem szegi ez kedvem, de nem szegte :)) akkor véradás során kérjem, hogy döntsék meg a széket, és 2 lépcsőben keljek fel. Pihi döntve, pihi visszadöntve,(majdnem ülve) és úgy felállni. Azóta semmi bajom nem volt.
Jah, meg egyszer nem volt jó a hemoglobinom, azt mondták sűrű a vérem. Kaptam még egy ásványvizet, meg kellett innom, és utána 10-15 perccel rendben volt az érték. Sokat kell inni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!