Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Szerintetek ez a lany lehet...

Szerintetek ez a lany lehet anorexias?

Figyelt kérdés
Van egy ismerosom, lany, 14 eves, 165 cm, 46 kg, regen 60 kg korul volt, nyaron 2 honap alatt 10 kg-t fogyott, azota egyfolytaban fogy. Ugyan nem eszik ANNYIRA keveset, kb. napi 1000 kcal-t, de azt mondja, lelkiismeretfurdalasa van, ha eszik es nem hiszi el h vekony, kovernek gondolja magat. Sapadt, karikas a szeme, hamlik a bore, nagyon csontos. Szerintetek lehet anorexias? :/

2013. márc. 14. 13:48
 1/9 A kérdező kommentje:
Jah, es mar tobb honapja nem menstrual.
2013. márc. 14. 14:00
 2/9 anonim ***** válasza:

még régebben a barátnőm is így kezdte aztán 14 éves korára nem jött meg neki és folytatta az értelmetlen fogyókúrát, a nemrégiben kiderült hogy nem lehet gyereke :( már nagyon bánja az egészet.

sürgősen tenni kellene még az elején, ha már késik neki ennyire, akkor az nagyon nem jó!!

2013. márc. 14. 14:04
 3/9 A kérdező kommentje:
Mikor derult ki, hogy nem lehet gyereke es pontosan miert nem? Mert o tudom h nagyon szeretne gyereket, ezt elmeselnem neki..
2013. márc. 14. 14:11
 4/9 anonim ***** válasza:

pontos diagnózist nem mondta el, mert már az egész témáról nagyon nehezen beszél, sír :/ nagyon nagyon rossz nézni még kívülről is.

úgy tudom, hogy a hosszútávú ételmegvonás a szervezettől gátolja a méh normális fejlődését, az már rossz jel, ha nem jön meg neki!

igazából jó lenne, ha elmenne még időben orvoshoz és ő elmondja részletesen a kockázatokat! nem pszichológushoz, bár ahhoz is jó lenne ha elmenne, de sokan ha megtudják hogy mivel jár(hogyan hat a szervezetre), azonnal abbahagyják :) ezért is jó lenne, ha elmenne.

arra emlékszem, hogy a barátnőm ezzel mindig szenvedett, várta, hogy megjöjjön, aztán félévente jött meg neki. nem ment orvoshoz...

utána olvashatsz neten, sokan az anorexia után nem tudnak teherbe esni, de egyéb súlyos következményei is lehetnek.

átmehet később bulimiába.. ami ugye megint sok rossz egészségügyi vonzata van.

2013. márc. 14. 14:39
 5/9 anonim ***** válasza:
*ja és most 20 éves. nemrég tudta meg. de persze úgy volt hogy kb 18 éves korában, érettséginél már nem fogyókúrázott egyáltalán, visszatért akkorra a normális étrendhez, de a mensese nem jött rendbe.
2013. márc. 14. 14:42
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha csak a menstruációja miatt aggódsz akkor megmondhatom, hogy nagyon sok evészavarosnak miután felszedett annyi kilót, amitől már normális volt a BMI-je, helyreáll a hormonháztartása és beindul a ciklusa. Amúgy nem feltétlen kell, hogy kimaradjon a menzesze (én pl anorexia nervozás vagyok sajnos, 15-ös a BMI-m de menstruálok) ahhoz, hogy terméketlen legyen.

Jó barátnődről van egyébként szó? Beszélgettél vele ezekről? Tudod miért kezdte el magát éheztetni? Miért gyűlöli magát? Segíthetnél neki azzal, hogy elmondod neki, hogy rád számíthat, hogy ha van valaki, akinek elmondhatja a gondjait. Esetleg szembesíthetnéd a problémával, felkereshetnétek egy pszichológust...

2013. márc. 15. 15:44
 7/9 A kérdező kommentje:
Baratnomrol van szo :-( es mit csinaljon h lehessen meg gyereke? Az 1000 kcal egy 14 eves lanynak nagyon keves?
2013. márc. 19. 19:34
 8/9 anonim ***** válasza:
74%

félreértettél. ha hosszútávon ezt csinálja, akkor nagy esély lehet rá, hogy bekövetkezik a baj, de valakinek nagyon kicsi kaja bevitele mellett is normálisan működik "minden".

mivel nem jött meg neki, ez már baj! ezzel jelzi a szervezete, hogy az a 1000 kcal neki nagyon nagyon kevés. ha most elkezd egészségesen enni, akkor normálisan visszaállhat a mensese.

jajj :S nem vagyok látó , se orvos, szóval a legjobb az lenne, ha elmenne orvoshoz és elmondaná az egészet, hogy fogyókúrázik és nem jött meg neki jóideje és ott elmondják neki, hogy mit kellene csinálni, mi baj lehet ebből. én csak elmondtam egy megtörtént dolgot, amivel meglehetne előzni a bajt.. légyszike lökd már be a barátnődet az orvosához! jó?

a barátnőd egyébként nagyon rosszul fogyókúrázik, buta módon. én is fogyókúráztam, le is fogytam, többet mint a barátnőd és nem híztam vissza 1 dekát se, de mégis többet eszek és minden rendben van nálam.

egyébként sokaknál van az, hogy nem is anorexiás, csak így akarja a figyelmet magára vonni.. na meg ugye van a divatanorexia. nem ismerem a barátnődet, szóval nem tudom hogy mi indíthatta ezt el nála...

összegezve: ORVOS!

2013. márc. 19. 20:02
 9/9 A kérdező kommentje:
Hat rendben. Megprobalkozom mindennel, csak hogy segitsek neki! Koszonom valaszod! :-)
2013. márc. 19. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!