Melyek azok a (Magyarországon) széles körben fogyasztott élelmiszeripari készítmények, amelyekben GMO (génmódosított) növényeket használnak fel?
igen Mo-n főként a szója az, ami tengerentúli génmanipulált.
Szója nagyon sok mindenben van, sőt nem génkezelt szójalecitint kapni sem lehet az országban /csokikban, krémes cuccokban leggyakoribb/.
Ezen kívül az állati takarmányokban is található, így közvetve az állat húsát elfogyasztva is bejuthat az emberi szervezetbe.
Jól értem, hogy ha egy termék szójalecitint tartalmaz, akkor szinte 100%, hogy génmanipulált összetevő van benne?
Ezek szerint a Nutella is GMO tartalmú termék.
Jól érted kérdező, habár nem tudom, hogy ahol gyártják, /Olaszország vagy Lengyelo.?/ ott forgalmaznak e nem génmanipulált cuccot. Ha igen, akkor mégsem olyan.
Ha viszont ugyanaz a helyzet, mint Mo-n, akkor ugyanannyira "káros".
Utánanéztem a Nutellának, most kaptak tőlem egy nagy pirospontot, ugyanis nem génmanipulált szójából nyert szója lecitint alkalmaznak.
Ezt írták erről a nutella.com-on:
"Ist der Emulgator Sojalecithin pflanzlicher Herkunft?
Ja, der verwendete Emulgator ist pflanzlichen Ursprungs und wird aus traditionell angebautem und gentechnisch nicht verändertem Soja gewonnen. "
Na most.. Nutella és szójalecitin.
Tehát a hagyományos szója valamiért jobb lenne mint a GMO szója? Pedig nem az. Takarmánynak is alig-alig jó növény, nemhogy emberi fogyasztásra.
Akkor, liszt: tehát a sima búza liszt az jobb lenne mint valami fehér por? A gabonák mérgezők számunkra, nincs mit rontani a liszten.
A kukorica lehet még GMO, tavaly volt egy botrány is mert GMO kukoricát ültettek, ha pedig külföldről kerül be kukoruc.. bármi megeshet. De a kukorica sem emberi fogyasztásra alkalmas, a géntechnológia ezen már nem sokat ront!
Mielőtt a Nutellát véletlen a szójalecitin miatt démonizáljuk, nézzük csak meg a cukor tartalmát :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!