Mért káros a cukorfogyasztás ha a szervezet úgy is a bevitt szénhidrátot cukorra bontja le és az oxigént és cukrot felhasználva állítja elő az energiát?
vannak összetett szénhidrátok és egyszerű szénhidrátok. Az egyszerű CH pl. a glükóz, fruktóz, más néven cukrok. Az összetett szénhidrátok, pl keményítő, ahogy mondod cukrokra bomlanak le.
Ha cukrot eszel, az azonnal nagy mennyiségben bekerül a véredbe, ez hirtelen megemeli a vércukorszinted, erre a szervezet válaszként sok inzulint nyom a véredbe, el akarja tüntetni a sok cukrot a véredből. El is tünteti gyors ütemben, méghozzá úgy hogy zsírrá alakítja. Mivel ilyenkor még sok az inzulin a véredben, a vércukrod még lejjebb csökken mint akkor volt, amikor még nem etted meg a cukrot. Szóval ez így eléggé "rángatja" a szervezetet a szélsőségek között.
Ha összetett CH-t eszel, az lassan, fokozatosan bomlik le cukrokra, ezért nem dobálja össze vissza a vércukorszinted, az inzulint, és kevésbé zsírosodsz tőle.
Hát ezért, de egy hozzáértő ember javítson, ha tévedek.
Az előző hozzászólást kiegészíteném még azzal, hogy a gond akkor van igazán, ha nem mozgod le a cukrot.
Az inzulin nevű hormon viszi be a cukrot a sejtekbe, ahol azok energiát nyernek belőle. Ha nincs hiány (mert sokat ettél, keveset mozogsz), akkor a sejtek nem engedik be a cukrot. Ekkor három dolog történik:
1. a hasnyálmirirgy (ami az inzulint termeli) továbbra is nyomja az inzulint, hiszen magas vércukorszintet érzékel, túlerőltetődik, tönkremegy;
2. a sejtek addig állnak ellent az inzulinnak, amíg végül rezisztenssé (ellenállóvá) válnak, és már később sem engedik be a cukrot, akkor, amikor meg kéne;
3. végül az inzulin kínjában lerakja cukrot zsírként, és jól elhízol.
Az összetett szénhidrátok esetén a szőlőcukorrá válás lassabb folyamat, a szervezetnek jobban van ideje elhasználni azt. Mivel folyamatosan van cukorutánpótlás az összetettebb szénidrátokból, nem leszel éhes, és jó eséllyel kevesebbet eszel belőle. Természetesen ebből sem lehet büntetlenül túl sokat enni.
A szénhidrátok cukorrá bomlásának folyamatának sebességét a Glikémiás Index (GI) mutatja. Amelyik magasabb, az gyorsabb, a szőlőcukor a 100%. Az egészséges táplálkozás során a minimálisra kell szorítani a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását (cukrok, finomított lisztek).
Lényeges: a glikémás indexet, vagyis a felszívódás sebességét nagyban befolyásolja, hogy mit eszel még az adott szénhidrátos étel mellé. Húsok, zsírok lassítják a folyamatot, lényegében kedvezőbbé teszik a glikémiás indexet. Ezért is nagy baromság a 90 napos diéta, mert akkor 3 napon át (a 4-ből) magában eszed a szénhidrátokat, amik így sokkal gyorsabban szívódnak fel, és tempósan kocogsz a cukorbetegség felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!