Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ha naponta megiszok 2 liter...

Ha naponta megiszok 2 liter jódos ásványvizet, attól lehet jódtúladagolásom?

Figyelt kérdés
2012. jan. 4. 10:07
 1/6 anonim ***** válasza:
Lehet.
2012. jan. 4. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

NEM! Nagyon is javasolt.

"A magyar lakosság többségénél kimutatható a jódhiány. Ennek geológiai okai vannak. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet adatai szerint a magyarországi kútvizekben csak 0,00-0,025mg/l a jodid koncentrációja, ami nagyon alacsony érték.

A jódhiány komoly betegségeket okozhat: pajzsmirigy működési zavar, fejfájás, máj- vese problémák, fáradékonyság, anyagcsere problémák, gyerekeknél fejlődési problémák, kismamáknál fejlődési rendellenességek stb. A jód szerepet játszik a zsírsavak elégetésében és a vérsavó koleszterin szintjének csökkentésében is.

Ezért fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a jódot, lehetőleg természetes (jodid) forrásból!

A jód megfelelő mennyiségben való jelenléte elengedhetetlen az optimális testi és szellemi fejlődéshez, valamint az egész életen át tartó jó teljesítőképességhez. A napi minimális jódbevitel gyerek - felnőtt esetében 0,1 - 0,25 mg, kismamáknak 0,35 mg / nap. A maximális bevitel az ajánlott 5 -20 szorosa is lehet, a WHO ajánlásában 1 mg / nap."

2012. jan. 4. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Azt írja az üvegen ,h jódtartalom 0.94 mg/l.Akkor nem ajánlott 2 litert naponta meginni?
2012. jan. 4. 13:14
 4/6 A kérdező kommentje:
És biztos tartalmaznak más ételek ,italok is jódot,amit naponta beviszünk a szervezetbe
2012. jan. 4. 13:15
 5/6 anonim ***** válasza:

Nyugodtan megihatod. Egyrészt azért, mert az elsődleges természetes jódforrás a tengeri halak és egyéb tengeri élőlények, de hazánkban ez nem elérhető. Mivel kevés hazai élelmiszer tartalmaz kismértékben jódot, ezért kézenfekvőbb a természetes jódtartalmú vizek fogyasztása (abból is kevés található). Másrészt, az előbb már írtam, hogy az ajánlott bevitel 5-20 szorosa sem okozna gondot

Néhány élelmiszer segíti a jód hasznosulását a szervezetben, mint a tojássárgája, petrezselyem, sárgabarack, datolya, szilva, sajt, hal és a csirke.

A jód felszívódását gátolják, mint a kelkáposzta, brokkoli, karfiol, őszibarack, körte, mustár, szójabab, köles, földimogyoró..

Kimutatták, hogy az ivóvizek klórozása a jódtartalomban jelentős veszteséget okoz.

Ezért is fontos, hogy természetes jódtartalmú ivóvizet fogyasszunk!

2012. jan. 4. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod! Mostmár megnyugodtam :)
2012. jan. 4. 19:03

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!