Kaptunk frissen fejt tehéntejet. Még soha nem ittunk ilyet. Hogyan fogyasszuk, lehet így simán, vagy fel kell forralni először?
Amennyiben valóban teljes tej, akkor minden ivás előtt fel kell keverni, mert vastagon fog állni a zsír a tetején.Készülj fel, hogy fosni fogtok, 30%-os zsírtartalomhoz nincs hozzászokva a zacskóstej fogyasztó.
Forralni nem szükséges, de 1-2 nap alatt ajánlott elfogyasztani.
", 30%-os zsírtartalomhoz nincs hozzászokva a zacskóstej fogyasztó. "
Az még egy tejfölnek is becsületére válna. Max 4-5.
Igen, fel kell forralni.
A teljes tej 3,8-4,5 %-os zsírtartalmú. A jobb tejföl is csak 20%-os.
Ha felforralod a tejet, akkor egyrészt jobban eláll, és azért javasolják elsősorban, mert ha van a tehénnek olyan betegsége, amely állatról emberre terjed, akkor megkaphatjátok. Ennek egyébként kicsi a kockázata, mert a teheneket nagyon szigorúan vizsgálják ezekre a betegségekre. (TBC, brucellózis.)
A nyersen való fogyasztás mellett az szól, hogy vizsgálatok szerint a nyers tejből 3X annyi kalcium szívódik fel, mint a pasztőrözött vagy forralt tejből, mert jelen vannak a felszívódáshoz szükséges enzimek - ezeket a forralás megsemmisíti. A forralás a hőre érzékeny vitaminok számát jelentősen csökkenti.
A családunk 20 éve csak nyers tejet iszik, beleértve 4 gyerekünket. Soha semmi bajunk nem lett, illetve az átlagosnál jóval egészségesebbek vagyunk. (Nyilván nem csak emiatt.)
", 30%-os zsírtartalomhoz nincs hozzászokva a zacskóstej fogyasztó. "
Az még egy tejfölnek is becsületére válna. Max 4-5.
Igen, fel kell forralni.
Úgy látszik én tanultam rosszul, de a friss teljes tej, ami kijön a tehénből, és nincs lefölözve, az bizony 30%+ zsírtartalmú, csak mi városi népek a zacskós tejet ismerjük, ami max 3,6%-os, esetleg néhány "falusi tej" 4,5 %-os.
Gyerekkoromban én is ittam falun igazi tejet, 3 házzal odébb volt a Riska nevű "tejüzem", reggel áthoztuk a kannában, délutánra vastagon állt a zsír a tetején.
Valóban rosszul tanultad, illetve rosszul emlékszel.
A juhtej a legzsírosabb, az is csak 8"% zsírtartalmú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!