Napi 3-5liter víz az túlzás?
Igen, túlzás. Lehet belőle probléma. Megterheli a veséket. (Ugyanannyira káros persze a kevés víz is.) + Felborul a nátriumháztartás.
Miért iszol ennyit? Ha azért, mert szomjas vagy, akkor doki, mert ez lehet pl. a cukorbetegség jele.
*illetve ha magas kalciumtartalmút iszol (pl tej)
Ez meg egy baromság. Szerinted a kalciumos pezsgőtablettában mennyi kalcium van? Ha igaz lenne, amit írsz, az életemet kockáztatnám egy ilyennel.
És mi van azokkal, akiknek csontritkulása van, mert kevés kalciumot fogyasztottak életükben, de vesekövük is van?
Maradjunk annyiban, hogy egy normál testsúlyú embernek kb. 2-2,5 l vízre van szüksége. 5 literre semmiképp.
Ha nagyon pontos akarok lenni, akkor 30 ml testsúlykilogramonként a vízszükséglet. (Ehhez jön még a leves, az egyéb folyadékok, amik "becsúsznak" napközben, 1 pohár tea, esetleg üdítő.)
A vesekő a folyadékmennyiségtől független. Viszont ha volt már vagy hajlamos vagy rá, akkor külön fontos, hogy sokat igyál, így még vesehomok formájában kimosódik. Doki mondta, húgom a héten hoztuk haza a kórházból, ahol kioperálták a kövét :(
Mondjuk én 5 liter vizet nem tudnék meginni, de 3 liter az minimum kell. Egyébként megvan az az előnye is, hogy kevésbé ráncosodsz, mert hidratálja a bőrt (sokkal jobban, mint a különféle krémek, mert belülről teszi).
Viszont ha ásványvizet iszol, akkor figyeld az összetételét, olyat válassz, amivel nem viszel be túl sokat valamiből.
Nyáron szerintem semennyi folyadék sem túlzás. Én ilyenkor egy métert nem megyek úgy, hogy ne lenne nálam folyadék és állandóan kortyolgatom.
Ha nem mozogsz semmit, sajnos ilyenkor akkor is izzadsz.
A szervezetednek szüksége van jó sok folyadékra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!