Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mit csináljak a magas koleszte...

Mit csináljak a magas koleszterinemmel? (20/L)

Figyelt kérdés

Igaz, 2 hete volt vérvétel, de kimutatta, hogy magas a koleszterinem. Az orvos azt mondta, mozogjak. Nem vagyok nagy darab, úgy 5-6 kiló felesleg van. A családomban mindenki teltebb és ezt én is örököltem (kiskoromban is elég dundi voltam).

Étrendemben mire ügyeljek? utálom az olajat- ezen spórolok a legtöbbet-, a zsírt mindig levágom a húsról.

Ellenben édességet nagyon sokat eszem.. ez talán stressz miatt lehet, eddig havi 1 tábla csoki, most már napi csokizás megyék.

Nézegettem az ételek csomagolásán a koleszterint, de semmit se találtam. Hogy ügyeljek arra, hogy mit egyek és mennyit?

Aki ért hozzá, az kérem segítsen! Gyógyszert vagy bármilyen más készítményt nem szeretnék szedni!! Inkább az étkezésemben változtatok illetve mondhatnátok sportokat, vagy mozgási tippeket amivel ezt helyre hozhatom!

2011. jún. 1. 19:57
 1/10 anonim ***** válasza:

Ez nem függ össze a súlyoddal.

A férjem és csládja túlsúlyos, de inkább kövér a koleszterinük nagyon jó. Én vékony vagyok, igyekszem koleszterin csökkentő kajákat enni és mégis 7 körüli a koleszterinem. Sajnos az élelemmel, mozgással n em tudtam levinni a koleszterinemet, így gyógyszert kell szednem.

2011. jún. 1. 20:05
 2/10 Bányai Károly ***** válasza:
49%
A magas koleszterinszint több okra is visszavezethető. Mivel fiatal ember vagy, legvalószínűbb a táplálkozás. A bevitt zsírok minőségétől függ, hogy milkyen lesz a szinted. A margarin, állati zsírok emelik. A tojás nem főbűnös. Manapság a modern élelmiszeripari módosított zsírsavak a fő okozói. Ezek a jégkrémekbe, csipszekbe, margarinokba, krémekbe, húskészítményekbe és egyszerűen majdnem mindenbe belekerülnek. A legrosszabb a hidrogénezett növényi zsír, és a részben hidrogénezett növényi zsír. Ezeket Európa nagy részén már betiltották, nálunk még nem, ezért igyekeznek gyorsan eladni. Ne vegyél semmi ilyet. a csomagoláson rajta kell legyen. (transz-zsírsavak vannak bennük) Az második rossz az állati eredetű zsírok, ezekben sok telített zsírsav van, ezeket is kerüld. Így megoldod, hogy nem kerül be a szervezetedbe rossz zsír. Második lépés a jó zsírok bevitele. Ezek ómega 9, 6, 3 zsírsavak. A legjobb az ómega3 zsír. Ennek fő forrása a tengeri halak, de legnagyobb és legolcsóbb forrása a hidegen sajtolt lenmag olaj. Ebből napi egy evőkanál pl. pirítóssal elfogyasztva, vagy magában szívvédő hatású. Harmadik lépés a szterolok és sztanolok bevitele. Ezek zöldségekben vannak főleg, de táplálékkiegészítőben is kapható. Csökkentik a rossz koleszterin szintet. Negyedik lépés a mozgás. Ez fontossági sorrend is volt. (A mozgás persze alapvető, de koleszterin szempontjából a zsírok a meghatározóbbak)
2011. jún. 1. 20:08
 3/10 Bányai Károly ***** válasza:
Ja, és fontos, hogy semmilyen finomított olajat ne fogyassz, kizárólag hidegen sajtoltat. Ne dőlj be, az oliva olaj csak drága, de nem túl egészséges. Legjobb a lenmag és a repceolaj.
2011. jún. 1. 20:10
 4/10 anonim ***** válasza:

20.05-ös szeretném megkérdezni Bányai Károlyt.

Lehet ez genetika is? Köszönöm.

2011. jún. 1. 20:14
 5/10 anonim ***** válasza:
Ne menj vérvételre mert csak felidegesíted magad nekem magas a vérzsírom max 6 kg feleslegem lehet .Szedem a gyógyszert amíg tart aztán abbahagyom.Nem tölthetem azzal az életem hogy a laboreredményeket figyelem.Mindent betartasz egészségesen élsz megvonsz magadtól mindent aztán meg egy szép nap elüt az autó.Van értelme?Magas a vérzsírom de én akkor is a kakaspörköltet szeretem nem a párolt répát.Ez az én véleményem.Nem fogom sanyargatni magam azért hogy esetleg 5 évvel tovább éljek.De ez nem azt jelenti hogy nem kell orvoshoz fordulni ha baj van.Sok orvost láttam már ők sem mind szikár vékonyak lehet nekik sem jobb a laborjuk.Érdekelne mi a véleményed a leírtakról.
2011. jún. 1. 20:23
 6/10 anonim ***** válasza:
Bár nem Bányai Károly vagyok, de a familiáris hiperkoleszterinémia (öröklött magas koleszterinszint a vérben) napjainkban kb. 1:500 eséllyel fordul elő.
2011. jún. 1. 20:49
 7/10 A kérdező kommentje:

részben egyetértek (veled utolsó). csak a tudatossághoz nem csak az tartozik hogy tudod mennyire szart eszel, hanem az is, hogy elfogadod, mert enni kell, és megtudod választani, mit eszel, mint írta Károly (ha nem baj tegezem), eltudod olvasni mit írnak rá. Tudom, sok mindent nem írnak, mert akkor ki venné meg? azzal te nem tudsz mit kezdeni, csak dühöngeni. Én is szeretek enni olyat ami zsíros, és igazi magyar étel. De nem vihetem túlzásba. Felhívta a figyelmem (amit egyébként mindig fülem mellett hagyok), magas lesz a vérnyomásom, és később már nem azt kérdezem ilyen apróbb esetben mit tegyek, hanem a súlyos betegségemmel szenvedhetek, és arról kérhetek gyógyászati tanácsokat. Elszeretnék minden esetleges ételek és gyógyszerek által okozott betegséget kerülni. Mindenki magának köszönheti, hogy ilyen-olyan betegsége alakult ki-hacsak nem hajlam-.

Én szeretnék felelősséget vállalni magamért. Követtem el hibákat, hanyagoltam el betegségeket. Utáltam a gyógyszereket és szörnyen sok betegségem összegyűlt. És mindennek én voltam az oka. Gyógyszerrel nem de odafigyeléssel tudok segíteni a szervezetemen.

2011. jún. 1. 20:49
 8/10 anonim válasza:

nem olvtam végig minden választ, de egy tévhit: a margarinok azért nem voltak régen egészségesek, mert a régi technológiák során a késztermék magas transzzsírsav tartalmú lett. Ma már ez nem igaz, új technológiáknak köszönhetően ezt már kiküszöbölik. növényi olajoknak általában kedvező a hatása (olíva olaj)

Koleszterin fő forrása az állati zsír és a tojássárgája.

2011. jún. 5. 21:55
 9/10 A kérdező kommentje:
tehát a természetes eredetűtől leszek beteg, a gyári szarok meg teljesen egészségesek? :) ÚRISTEEEN!
2011. jún. 6. 16:09
 10/10 anonim válasza:

"tehát a természetes eredetűtől leszek beteg, a gyári szarok meg teljesen egészségesek"

Ezt hol írtam?

2011. jún. 6. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!