Tej allergia vizsgálatot ki kérhet?
Figyelt kérdés
Puffadásos panaszaim vannak, most figyelem mit eszem. Másfél dl tejet ittam és egy vékony szelet sajtot ettem, ami után fél óra múlva erős puffadást éreztem. Ez több cm-es haskörfogat növekedést jelent. Reggeltől estig nem voltam felpuffadva. Most kihagyom a tejet és a tejtermékeket az étrendemből. Nem szeretném próbálgatni az ételeket, hogy ettől beteg leszek-e,vagy nem. Már szerintem 2 éve küzdök a puffadással, epehólyag eltávolításom is volt ebben az időszakban, de diétával sem volt rendben a hasam. Eddig többször voltam orvosnál, de még nem jöttünk rá, mi okozhat ilyen panaszokat, csak azt érzem, hogy egyre fájdalmasabb tüneteket érzek.2011. febr. 23. 08:13
1/4 poiu válasza:
Ha tej okozza, akkor a tünetek alapján ez valószínűleg nem allergia, hanem laktóz, esetleg tejfehérje intolerancia. Lehet laktózmentes tejet kapni (kicsit drágább), ha attól semmi bajod, akkor a tejcukor a baj. Persze lehet más is, pl. lisztérzékenység (glutén intolerancia). Ha az orvos nem találja az okot, akkor kénytelen vagy kísérletezgetni. Kipróbálhatsz 3-5 napig szigorú tej és lisztmentes diétát (olvasni kell a cimkét, mert glutén bármiben lehet). Ha ettől javul az állapotod, akkor próbáld ki a tejet, utána a kenyeret. Ezek a legvalószínűbbek, sajna még lehet ezer dolog.
2/4 anonim válasza:
Nincsenek jó híreim. Hasonló problémákkal küzdök / küzdöttem én is. Az orvosok sorra a kísérletezés módszerét ajánlották. Így gondolom, hogy talán laktóz érzékeny lehetek. A mentes tejtől semmi bajom, de a rendestől jelentkezik a hányás, hasmenés, puffadás. Az orvos meg szinte megvonta a vállát, hogy "akkor Ön laktózérzékeny". A múlt héten voltam gyomor tükrözésen, tudomásom szerint ebből kideríthetőek az ilyen problémák is. De ezt tényként kezelték, így erre nem vizsgáltak.
3/4 anonim válasza:
Gasztroenterológusnál voltál már? Mi onnan indultunk el a kislányommal, majd dietetikus összeállította az étrendünket és azóta diétázunk. Mindenféleképpen az étkezési szokásokból adódó problémákkal aleg érdemesebb a gasztroenterológiát felkeresni, hiszen a nevében is benne van, hogy ez a területük. Ha nem vagy elégedett a körzetis gasztróssal elmehetsz magán rendelésre is. egyébként vérvétel és befújásos teszttel állapítják meg hogy a tejre, illetve annak melyik összetevőjére vagy allergiás.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
Most tartom a tejmentes diétát. A jövő héten megyek vérvételre, most egy teljes labort kértek.
Ebben még nincs szó a tej érzékenységről. Ha meg lesz a vérvétel eredménye akkor is már több dolgot ki lehet zárni.
Most már nagyon súlyos panaszokat okozott a puffadás, mindenképpen ki fogom deríteni, hogy a tej, vagy az összetevőire vagyok-e érzékeny.
2011. febr. 24. 08:28
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!