Mitől mehet fel a vércukor, vagy hogy lehet lejebbvinni a vércukrot?
normálisan is felmegy a vércukor minden étkezés után. Az étkezés után 1-2 órával a legmagasabb majd szép lassan megint csökken.
Ha cukorbeteg vagy akkor 2 ok miatt lehet magasabb:
-kevés az inzulin, ami cukrot a sejtekbe bevinné, így a vérben marad a cukor
- valami miatt az inzulin nem "hatékony" nem tudja bejuttatni a sejtekbe a cukrot (inzulin receptor hiba, hibás inzulin stb...)
Csökkenteni:
-ha kevés az inzulin akkor inzulin injekcióval szokták kezelni.
-ha a 2. típus akkor általában gyógyszeres kezelés
Mindkét típusnál életmód váltást is javasolnak.
Rendszeres sport, illetve a diabetikus étrend betarása fontos.
Édesség nagyjából kilőve, (max diabetikus édesség), alkohol is, másféle kenyeret szoktak enni (korpás, barna, Graham), zsíros ételek is kerülendők. Ha valamiért mégis kell a cukor az adott ételbe /italba akkor valamilyen olyan cukrot érdemes használni ami nem emeli a vércukrot(vagy nem nagyon)pl. nyírfacukor/Stevia.
nem teljesen értem ezt a válaszodat. most akkor tulajdonképpen mit akarsz kérdezni?
Azt mondod nem vagy cukorbeteg és mégis magas? és ezt mégis miből gondolod? Ha orvos mondta akkor oké.
Amennyiben tényleg nem vagy cukorbeteg és úgy magas a cukrod akkor okozhatja még pajzsmirigy túlműködés, hasnyálmirigy gyulladás, illetve egyes gyógyszerek is.
De a legvalószínűbb emelkedett cukorra egyértelműen a cukorbetegség(már amennyiben nincs más betegségre utaló tüneted).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!