Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Két napja lejárt két óriás...

Két napja lejárt két óriás túró ruditól mi bajom lesz? Végig hűtve volt.

Figyelt kérdés

2023. dec. 16. 18:21
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Addig az időpontig lehet maximum eladni boltban, de ekkor jelezni kell.

Egyébként ez azt jelenti, hogy 100%-ban garantálják, hogy a megadott tárolási feltételek esetén (túró rudi esetén hűtőszekrény) addig a napig nem lehet baja. Mivel ez "garancia", ezért általában jóval hamarabbi dátum van megadva, mint amikor tényleg elkezdene romlani, nehogy utolsó nap körüli termék véletlenül gondot okozzon.

2 naposat még nyugodtan megehetsz, 2 heteset már ne.

2023. dec. 16. 18:44
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

A lejárati idő elsősorban annak szól, hogy piacgazdaságban élünk, verseny van, aminek lejárati ideje van, azt dobd ki, és vegyél újat, miután lejárt a szavatossági idő - mondja az elv.

A racionális gondolkodás szerint szagold meg, ha a szaga rendben, törj le belőle egy darabot, ha nincs erjedt, romlott, íze, büdös szaga, akkor nyugodtan edd meg.

2023. dec. 16. 18:47
 13/21 anonim ***** válasza:
Én ettem egy hónapja lejárt rudit, és nem volt penészes az sem. Sajátos, de számomra nem rossz íze volt a túrónak, és hasmenésem lett tőle. (Utólag vettem észre, hogy lejárt.) Szóval kizártnak tartom, hogy a két napja lejárt rudi már penészes legyen, ha hűtve volt.
2023. dec. 16. 20:21
 14/21 anonim ***** válasza:
Attól még semmi
2023. dec. 16. 20:44
 15/21 Senior Séf ***** válasza:

"A lejárati idő elsősorban annak szól, hogy piacgazdaságban élünk, verseny van, aminek lejárati ideje van, azt dobd ki, és vegyél újat, miután lejárt a szavatossági idő - mondja az elv."

Hibátlan okfejtés.

2023. dec. 17. 15:48
 16/21 anonim válasza:
Más a "minőségét megőrzi" és a "fogyasztható" dátum. Az utóbbit érdemes jobban betartani. Az első azt jelenti, hogy ezen dátum után romolhat a termék minősége, de még fogyasztható- viszont nem lehet már kereskedelmi forgalomban.
2023. dec. 23. 09:45
 17/21 A kérdező kommentje:

De épp ez az, hogy a túró rudin fogyaszthatósági dátum szokott lenni.

Amúgy még élek. :)

2023. dec. 23. 09:50
 18/21 anonim ***** válasza:

Semmi bajod nem lehet. Semmi nem megy tönkre a dátum napjának 24 órájakor, ha megfelelően van tárolva. És ahogy írták, a "fogyasztható"-t érdemesebb komolyan venni, de az se óra-perrc szerint megy tönkre. A "minőségét megőrzi" az angolul beszédesebb: "best before", tehát utána sincs semmi baja, csak esetleg az élvezeti értéke csökkenhet. Az agolban is van "fogyasztható", olyasmi tán, hogy "to be consumed by", tehát ott is szigorúbb az.

(Izibe' meg is cáfolom magam, friss történet: elővettem egy szeletelt sajtot a hűtőből, most 25-e a lejárata. 21-én akartam enni. Csupa zöld penész a látszólag sértetlen csomagolásban. De emberre nem veszélyes, mert prímán látható, hogy minőségét nem őrizte meg. Illetve fogyaszthatóságát.)

2023. dec. 23. 14:41
 19/21 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, nemrég olvastam valahol olyat, hogy terveznek valami változtatást az eltarthatósági dátumoknál, mert túl sokan veszik mereven komolyan, és rengeteg kaja megy utána egy nappal a kukába.

Valami kajamentő szervezet is van, ami a lejáratközeli vagy tán lejárt, de teljesen veszélytelen (pl. száraz-) árukat is gyűjti és osztja.

2023. dec. 23. 14:44
 20/21 A kérdező kommentje:

"a lejáratközeli vagy tán lejárt, de teljesen veszélytelen (pl. száraz-) árukat"

Egyszerűbb lenne ezekre eleve rá se írni semmiféle lejárati vagy fogyaszthatósági vagy hasonló dátumot...

2023. dec. 23. 21:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!