Ennétek műhúst, nyomtatott húst/halat/gyümölcsöt/zöldséget? Illetve ennétek bogarakból készűlt termékeket?
A műhúsról, nyomtatott vagy (laboratóriumi körülmények között) "tenyésztett" húsról nem tudok nyilatkozni, még nem kóstoltam. Bár nagyon idegenül hat, nem zárkózom el előle teljes mértékben, lehet hogy egyszer ez lesz a fenntartható jövő kulcsa.
Rovarokat meg bogarakat pedig mindannyian eszünk, mégpedig igen nagy mennyiségben, csak sokan nem tudnak róla. Évi kb. 15-20 kilót, kb. 140.000 db-ot. Rovarmentes táplálkozás nem létezik, technológiailag nem kivitelezhető. Megoldhatatlan a rovarmentes táplálkozás. Benne van a péktermékben, a csokiban, a kakaóban, a magvakban, gyümölcsökben, zöldségekben, lisztben, tésztafélékben, mindenben, csak nem mindig egészben, hanem gyakran porrá őrölve. Én ettől nem idegenkedem. Évezredek óta így táplálkozik az emberiség különösebb tragédiák nélkül. Minden nap megesszük a rovarokat most is, ha pl. kenyeret, zsemlét, pékterméket fogyasztunk stb., csak nem látjuk, mert őrölve fogyasztjuk. Természetes fehérjeforrások a rovarok is, magas a tápértékük, megfelelő hőkezelés mellett (pl. főzés, sütés, párolás stb.) pedig biztonságosan fogyaszthatók, nem maradnak benne kórokozók stb. Ázsiában gyakran egészben fogyasztják a rovarokat, streetfood videókban látni, hogy csak beledobják őket egy nagy wokba és kisütik olajban, fűszerezik és már fogyasztható is. Szerintem nem lehet rossz az ízük, ha jól vannak elkészítve, fűszerezve, ízesítve. Lehet, hogy a rovarfogyasztás lesz a jövő, sokkal gazdaságosabb és sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint az eddig megszokott állattenyésztéssel járó hústermelés. Nem gondolom, hogy a rovarfogyasztás teljes mértékben lecserélhető lenne a sertés- vagy szarvasmarha vagy baromfifogyasztásra, de jelentős mértékben kiegészítheti azt. Itt egy cikk és egy kép, hogy mennyi rovart eszünk meg évente (amiről nem is sejtjük, hogy benne vannak az élelmiszereinkben):
Mindenki fogyaszt rovarokat, csak legfeljebb nem tud róla.
A bogarakat,rovarokat csakis úgy,ha ledarálják és elkészítik. Pl fasírt,töltött/rakott ételek,pasták jöhetne - de nem bírom elképzelni,hogy egészben egyek meg egy hernyót vagy sáskát🤮
Még nem ettem ilyesmit,csak feltételezni tudom,hogy ízük csak a sütéshez/főzéshez használt olajoktól és fűszerektől lesz.
A nyomtatott dolgokat el nem tudom képzelni.
Rovart simán, ha úgy van elkészítve, hogy nem gusztustalan.
Műhúst, “nyomtatott” ételt csak akkor, ha nincs más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!