Adag nagysagok eteleknel - ki milyen aranyban rakja tele a tanyerjat?
Sajnos kisse el vagyok veszve az etkezes temaban - hosszu evekig voltam etkezesi zavaros es meg most is küzdök neha.
Az erdekelne a ti tanyerotokon melyik komponens milyen aranyban talalhot meg.
Pl.
Rizs / Krumpli 50 %
hal / husi / 25 %
Zöldseg 25 %
Vagy kevesebb rizs/krumpli...
mi a jo?
Egy ideig rendeltem es elvitelre kertem ettermekben mindig hogy lassak normal adagokat, de ugy erzem hogy egyre inkabb nö a rizs es krumpli az adagba a többi meg kevesebb lesz (gondolom igy olcsobb nekik..nemtudom)
Köszönöm
Én mindent mérek. Ma pl 2 db toltott paprikát ettem, amibe pulkyahús volt meg rizs helyett köles.
Mindenkinek más az adag. Neked kéne tudni a kalóriaszükségleted, azt felosztani annyi étkezés között amennyit eszel, abból nyilván az ebéd a legtöbb. És annak megfelelően kiszámolni hogy ah mennyi hús, mennyi köret.
De éttermekben altalában nagyobb az adag mint ami egy normál embernek szükséges.
Kb egy tenyernyi hus kell egy nonek es a tanyer negyede. Fele zoldseg. .
Ha nem akarsz semmit mérni, számolni, keress rá arra hogy okostányér
Finneknél van ilyen "tányérszabály", amit tanítanak a gyerekeknek, na én aszerint. A tányért 4 részre osztom, 1 hús/hal/rántott cucc 1 köret és 2 rész saláta vagy zöldség/gyümölcs.
#4, nyilván ez egy kompromisszumos közelítő módszer. És annak elég jó. Számomra nyilvánvaló, hogy mekkora egy átlagos tányér vagy egy szokásos szelet hús, és ezzel nem vagyok egyedül.
Persze, pontosabb lenne lemérni, hogy hány gramm bulgur, hány gramm zöldség és abból is mennyi a répa, a cukkini meg a bébikukorica, de amennyivel több meló, annyival nem ér többet.
Pont szerintem ez a tányérmódszer egy tesztelt, kuatott dolog. Ha ezt tanítod embereknek, akkor többségében kábé megfelelő arányban fognak zöldséget, krumplit és húst enni. Ha azt mondod nekik, hogy mérjék, akkor három nap után hagyják az egész macerát a francba.
"Számomra nyilvánvaló, hogy mekkora egy átlagos tányér vagy egy szokásos szelet hús"
Mekkora? Hány centiméter átmérőjű ez az átlag? Hány gramm az átlagos szelet hús? Milyen panírral készültél, hány gramm liszttel, hány tojással? Milyen olajban sült, mennyi ideig, mennyi olajat vett fel? Több száz kalória eltérés lehet szelet hús és szelet hús között, ami diétában komoly relevanciával bírhat.
Mi a fenét méricskéltek ti ilyen részleteket?
Elárulok egy sokkal egyszerűbb módszert: 2 naponta 1x megnézzük egy sima mérlegen, hogy híztunk-e, aztán - ha nem akartunk, - akkor másnap kicsit kevesebbet eszünk.
Egy gyógyult? étkezési zavarosnak ne mondjátok, hogy méricskéljen, mert ha még nem 100% egészséges, pillanatok alatt visszacsúszik a betegségébe.
Én is voltam tudom, mivel küzd a kérdező, mert nagyon nehéz belőni a "jó" adagot, amikor éveken át vagy nem ettünk, vagy zabáltunk, és nincs reális rálátásunk a dologra, DE a méricskélés simán relapse-hoz vezethet.
Első voltam: azért írtam, hogy eszek, amennyi jól esik, és havi egyszer mérem magam. Ha fogytam, akkor tudom, hogy emelni kell az adagon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!