Mi a helyzet a Sárgabarack maggal, ehető vagy nem?
Mindenhol azt olvasom, hogy cianidot tartalmaz, de felnötteknek napi 3-at meg szadab enni, de gyereknek ne adjunk mert mérgező. Gyerek koromban a barátaimmal kiló számra ettük, de nem volt semmi bajunk.
Akkor most mi a helyzet a magokkal?
Engem az érdekelne, hogy hogy lehet kiszedni valahogy a cianidot belőle, vagy lehet-e semlegesíteni.
A hagyma kéntartalma talán segít, de lehet, hogy ez hülyeség.
Én is csak hallottam.
Igen, található benne cianid. Felnőtteknek napi 1-2 darabtól semmi baja nem lesz, viszont egészségügyi szempontból nem ajánlott. Természetesen mindenkinek máshogy reagál a teste rá, tehát lehetséges, hogy ha magasabb dózisban eszed nem lesz bajod tőle (vagy nem veszed észre, hogy bajod van tőle).
Itt van pár tanulmány róla, hogy igen, veszélyesek: [link]
Egyes különböző csonthéjasok magjai amigdalint tartalmaznak. Ebből az anyagból szabadul fel hidrogén-cianid. Ebből ered az hogy mérgező. Azonban a szervezet egy adott mértékig képes lebontani a keletkező cianidot, ezért kis mennyiségben ártalmatlan. A gond akkor kezdődik ha nagyon sokat eszik az ember és átlépi azt a mennyiséget amit a szervezet letud bontani. Csak ekkor kezd el jelentkezni a mérgező hatás, de itt is vannak fokozatok az első tünetek alig érezhetőek és gyorsan elmúlnak.
Körülbelül 100g magbél már elég veszélyes lehet egy átlag felnőttre. Azonban a mag amigdalin tartalma nagyban függ a termés korától és fajtájától. Valamint a szárítás nagyban csökkenti a méreg tartalmát főzés pedig szinte teljesen megszünteti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!