Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Cukorbetegek, inzulinreziszten...

Cukorbetegek, inzulinrezisztenciások! A basmati rizs tényleg jó diabétesz és IR esetén?

Figyelt kérdés

2023. máj. 7. 13:04
 1/4 anonim ***** válasza:
Nekem a dietetikusom azt mondta, hogy nem jó, mert valójában nem sokban különbözik a sima fehér rizstől, amin meglepődtem, mert úgy tudtam én is, hogy jó. Azt mondta, hogy használjak inkább kuszkuszt, bulgurt, kölest helyette.
2023. máj. 7. 13:15
 2/4 anonim ***** válasza:
A barna rizs ami jó!
2023. máj. 7. 13:28
 3/4 anonim ***** válasza:
A basmati rizs jó és a barna is.
2023. máj. 7. 13:42
 4/4 anonim ***** válasza:
52%

[link]

"2. tévhit: A basmati rizs sokkal jobb, mint a többi

Ez a vélemény azon alapul, hogy a basmati rizsnek a legalacsonyabb a glikémiás indexe a rizsfajták között. Ahogy ebben a cikkben már részletesen kifejtettem, a glikémiás indexnek számos hibája van, ezért nem javaslom, hogy csupán a GI alapján válaszd meg az ételeket.

Az egyik legfőbb hibája az, hogy nem veszi figyelembe a szénhidráttartalmat. Ezért is fejlesztettek ki egy másik mérőszámot, a glikémiás terhelést (GL=Glycemic Load). A GL az elfogyasztott adagmennyiséget is figyelembe veszi, ezért sokkal jobb támpont az inzulinrezisztencia diétájához.

A basmati rizsnek valóban alacsonyabb a GI-je, mint a hagyományos rizsnek, de a GL-ben már nincs nagy különbség. A sima fehér rizsnek, a basmati rizsnek és a barna rizsnek is 20 fölött van a GL értéke, tehát mindegyiknek MAGAS.

A GI és GL mellett persze a tápanyagtartalmat sem árt figyelembe venni. E tekintetben pedig a barna rizs az egyértelmű győztes."

2023. máj. 7. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!