Cukorbetegek, inzulinrezisztenciások! A basmati rizs tényleg jó diabétesz és IR esetén?
"2. tévhit: A basmati rizs sokkal jobb, mint a többi
Ez a vélemény azon alapul, hogy a basmati rizsnek a legalacsonyabb a glikémiás indexe a rizsfajták között. Ahogy ebben a cikkben már részletesen kifejtettem, a glikémiás indexnek számos hibája van, ezért nem javaslom, hogy csupán a GI alapján válaszd meg az ételeket.
Az egyik legfőbb hibája az, hogy nem veszi figyelembe a szénhidráttartalmat. Ezért is fejlesztettek ki egy másik mérőszámot, a glikémiás terhelést (GL=Glycemic Load). A GL az elfogyasztott adagmennyiséget is figyelembe veszi, ezért sokkal jobb támpont az inzulinrezisztencia diétájához.
A basmati rizsnek valóban alacsonyabb a GI-je, mint a hagyományos rizsnek, de a GL-ben már nincs nagy különbség. A sima fehér rizsnek, a basmati rizsnek és a barna rizsnek is 20 fölött van a GL értéke, tehát mindegyiknek MAGAS.
A GI és GL mellett persze a tápanyagtartalmat sem árt figyelembe venni. E tekintetben pedig a barna rizs az egyértelmű győztes."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!