Az étkezési rostot nem jó ételbe keverve enni, csak éhgyomorra?
Egy páréves kérdésnél azt tanácsolják, hogy a rostokat önmagukban fogyasszuk, mert a hasznos anyagokat is magukba szívják a vízzel együtt, és az mind távozni fog a szervezetből, nem tud beépülni.
"az étkezési rostot felkeléskor egy nagy pohár vízzel idd meg, és aztán majd csak egy félóra, vagy óra múlva egyél. A rostok az oldatban lévő dolgokat is felszívják, mikor a nedvességet magukba veszik. Ezért ne egyél egyszerre élelmiszert a rosttal együtt."
De pl a teljes kiőrlésű liszteknél is együtt van a mag belső és külső (rost) része, vagy ha darált lenmagot keverünk a kenyértésztához, akkor is együtt esszük a rosttal. Így valóban kárba vész a vízben oldott tápanyagok nagy része?
Vannak oldható rostok, és vannak oldhatatlanok. Az oldhatóak Segítenek megkötni az epesavakat, csökkentik az epebetegségek kialakulásának esélyét. Mivel bizonyos fokig magukba szívják a zsírokat, támogatják a fogyókúrát, csökkentik a koleszterinszintet
Az oldhatatlan rostok olyan nem emészthető szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a szervezet nem képes lebontani.
Ettől függetlenül hasznosak, mivel segítik a táplálkozás során bevitt élelmiszerek előrehaladását a bélrendszerben - gyorsítják az anyagcserét, megakadályozzák a székrekedés kialakulását, támogatják a fogyókúrát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!