Mondani egy olyan teljes heti menüt ami 100%-ban egészséges?
Ha neked definiálni kell akkor inkább ne mondj semmit.
Esetleg reggel éhgyomorra egy kupica pálinka rá pedig szalonna önmagában ezt még elfogadom tőled.
Hetit nem irok ossze neked, mert nem tudom mit szeretsz.
De egy pela:
Reggeli: rantotta vagy fott tojas, felvagott, barnakenyer
Tizorai: gorog joghurt, alma vagy zabkása
Ebed: grillezett csirkemell, főtt krumpli, görögsaláta
Vacsora: túró, barnakenyér, vagy mittomén
Mi az egészséges? Mi az egészségtelen? A csirkemell egészségtelen? Akkor a csirkemell egészséges? Nem, mikrotápanyagban rendkívül szegény, magas a telített zsír és étkezési koleszterin tartalma, ipari antibiotikummal és hormonszármazékokkal szennyezett. Akkor a csirkemell egészségtelen? Nem, szelénben és B-vitaminban gazdag, továbbá remek fehérjeforrás.
Érted már, kedves kérdező? Bárcsak az egyetemen ez lett volna a tananyag, hogy "ez az egészséges ételek listája, az meg az egészségtelen ételek listája". A dietetikai nem egyszerűsíthető le ezzel a két fogalommal, csak a te fejedben, meg a Nők Lapján. Ezt egyébként bármelyik élelmiszerrel végig lehetne vinni, ugyanis a táplálkozástudományi megítélése egy adott ételnek kontextusfüggő. A tojá pl. miért egészséges? A túró miért egészséges?
Reggelire ne egyél margarint, felvágottat, virslit, ezek egészségtelenek. Egyél vajat, sonkát, tojást, sajtot, túrót, joghurtot, zöldségeket, gyümölcsöket, müzlit.
Ebédre fehér rizs helyett egyél barna riszt, 15-ször több benne a hasznos tápanyag, viszont nem hizlal.
Ha csak lehet fogyassz párolt húst.
Durumtésztát egyél, oljanak többnyire olivaolajat használj, és kevés cukros sütit egyél, növeld helyette a gyümölcsök fogyasztását!
Legalább hetente egyszer egyél halat, ha szereted, mert a hal nagyon egészséges. Ha nagyon szereted, akár többször is ehetsz.
3 nagyobb csoportba lehet sorolni az élelmiszereket olyan rendszerezés szerint, hogy mi egészséges, mi egészségtelen és mi az, ami közepesen egészséges.
Egészségtelen minden olyan élelmiszer, amelyben rengeteg az ízfokozó, állományjavító, térfogatnövelő, tartósítószer és egyéb olyan E-betűs összetevő, amely csak a termék marketingjét, és eladását szolgálja.
Ide tartoznak pl. a salátaöntetek, ha gondolod, olvasd el az összetételüket, helyette jobb olívaolajat, vagy otthon elkészített önteteket fogyasztani. Sajnos a ketchup is igen sok mű összetevőt tartalmaz.
Rengeteg olyan üdítőital is van, ami egy kicsit szigorúbb és humánusabb szabályozás esetén nem ütné meg azt a mércét, hogy élelmiszerként értékesíthető legyen. Ilyenek a Márka és társai, a mindenféle kotyvasztott zöld és más színes, agyoncukrozott üdítőitalok.
A virsli és felvágottak szintén a húsipar hulladékaiból készülnek, ha valaki végignézné a gyártási folyamatot, elmenne az étvágya.
Egyél helyette ha lehet házi kolbászt, sonkát, stb.
1.nap: csak vizet iszol
2.nap: csapvíz jéggel
3.nap: szóda
4.nap: szóda jéggel
5.nap: jégturmix
6.nap: ásványvíz
Így biztos semmilyen káros anyagot nem fogsz fogyasztani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!