Hogyan szabaduljak meg a cukorfüggőségtől?
Elég régóta cukorfüggő vagyok, de mostmár úgy vettem észre nyárhoz képest, hogy beállt az iskola, hogy még jobban, ugyanis a stresszt is a cukorba fojtom. Dohányoztam régebben, azt sikerült letegyem, a cigihez tudnám ezt a legjobban hasonlítani.
Nem is egészséges, meg túlsúlyom is van, amit én úgy gondolom, hogy a rengeteg cukor okoz, mert rendes kajából nem eszek sokat ( ezt úgy kell érteni, hogy rendes kajákat eszem, de nem zabálom tele magamat).
Van, hogy suli időbe mikor végzek elmegyek a kisboltba és képes vagyok megenni 3-4 csokit, marcipánkenyeret… bármit. Este is még 9-10-kor egy marék szaloncukor joghurt, puding, mindegy csak valami cukor. De ez egész nap így megy.
Mindig elhatározom, hogy kevesebb cukrot eszek, meg este már egyáltalán, de nem megy, mert mindig azt mondom magamnak, hogy majd holnaptól, meg ez most csak egy kevés…. Idegbeteg tudok lenni ha nincs cukor.
Cukorbetegségről nem tudok, a cukrom az jó.
Van valami ami könnyítené a folyamatot? Az édesítőszereket nem bírom. Borzasztó ízük van…
Előre is köszönöm.
nekem csak egyféleképpen ment. Egyszerre abbahagytam minden cukrot. A fokozatosság nekem nem ért semmit, ugyanúgy visszatértem.
Egy 8-10 napot kell kibírni, és utána már nem is kívántam a cukrot! De ezt az időt tényleg ki kell bírni, 0 cukorral.
Én úgy időzítettem, hogy olyan időszak legyen, amikor sok dolgom, sűrű programom volt, így nem volt annyira időm azzal foglalkozni, hogy jaj de kéne egy kis csokika.
Illetve este, ami nekem a legveszélyesebb időszak, elmentem egy-másfél órát sétálni, utána hazaértem, zuhany, fogmosás, alvás. Ezzel is kizártam az esti nassolás lehetőségét.
Nálam mikor így elszabadult a ch éhség (péksüti, süti, stb.), gyanús lett, hogy már egyre többet eszem, és gyakran szédültem, meg nagyon hevesen dobogott a szívem, bármennyit ettem, nagyon hamar újra megéheztem, és főleg az ilyen finomságokra fájt a fogam állandóan, utánaolvastam, rájöttem hogy vagy IR, vagy pajzsmirigy bajom van, elmentem egy cukorterhelésre, és kiderült hogy elég komoly IR-em van, és emiatt volt ez a nagyon erős sóvárgás. A cukrom nekem sem volt rossz, de az inzulin nagyon elszállt.
Kaptam oktatást diétára, és elmúlt ez az egész. 1.5 évig gyógyszert is szednem kellett, mert csak diétával már nem lehetett kordában tartani, a diéta mellett is hipóztam, már folyamatosan magas volt az inzulin szint. Aztán kijavultak a dolgok, most nem szedek gyógyszert, a diétát viszont tartom tovább, és így nem jött vissza a korábbi probléma.
"cukor az olyan, hogy a felesleg lerakódik és túlsúlyhoz vezet"
Ez teljesen tudománytalan megállapítás. Az étrendi cukor (glükóz) abban az értelemben nem rakódik le, ahogy azt te gondolod, túlsúlyhoz pedig továbbra is a tartós kalóriatöbblet, azaz a fizikai igényünknek nem megfelelő energiabevitel, nem a cukor. Az étrendi hozzáadott cukrok, illetve a mesterséges adalékanyagokkal teletömött édességek és péksütik túlzott fogyasztása egyéb egészségügyi aspektusokból ellenjavallt.
Számomra, ismerőseim számára, ügyfeleim számára a hozzáadott cukor kiváltása könnyen műkődött édesítőszerekkel vagy akár mézzel. Neked elsősorban tényleg a pszichés részét kell kezelned, kedves kérdező! Ne édességgel akard jutalmazni magad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!