Mi az a SZALICIL?
"A szalicil megakadályozza a rothadást, erjedést, penészedést, ezért többek között zöldségek, gyümölcsök, dzsemek, lekvárok, illetve vaj konzerválására is használják. Fehér por formájában kapható. Befőzéskor a szalicilt az üvegbe töltés után az eltett gyümölcs, vagy savanyúság tetejére szórjuk."
"Csak hidegen szabad alkalmazni, mert melegben mérgező fenollá bomlik. Az élelmiszeriparban tilos tartósítószerként használni; a háztartásban is célszerűbb benzoesavval helyettesíteni."
"A szalicilsav (acidum salicylicum) és származékai a világ legszélesebb körben ismert gyógyszerei, amelyeket többek között a fájdalom és a láz csökkentésére, gyulladásos betegségek kezelésére használnak.
Képletei: C7H6O3 / HOC6H4COOH"
Mivel táplálkozás a témakör, hétköznapi néven így hívják a nátrium-szalicilátot. Azaz a szalicilsav nátrium sóját.
A szalicilsav úgy néz ki, hogy van egy benzolgyűrű, rajta szubsztituensként egy karboxil csoport és vele orto helyzetben még egy hirdoxil csoport. A kardoxilcsoport savas hidrogénjét cserélik le nátrium ionra.
Tartósítószerként volt a közelmúltig használatos, de egy ideje betiltották. Pl. nátrium-benzoáttal szokták helyettesíteni.
Továbbá hatóanyaga egyes fáz- fájdalom és gyulladáscsökkentőknek is. (Kalmopirin)
De megtalálható egyes kenőcsökben, kozmetikumokban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!