A mai fiatalok miért nem esznek olyan ételeket mint a zsíroskenyér körömpörkölt és társai?
A körömpörköltet, pacalt világ életemben utáltam, amikor megkóstoltatta velem drága jó apám, visszaköptem a kanálba. A csirkepörköltet szeretem, és minden mást, ami csirke. A zsíroskenyér egynek elmegy, de magamtól soha eszembe nem jut. Ellentétben a hagymás májat nagyon is szeretem kenyérrel enni, pedig külön a májat (minden más ételnél) kiköpöm, a zsírt pedig előbb magyaráztam, hogy nem a kedvencem. A szalonnát kiskoromban imádtam "katonaként", mára képtelen vagyok megenni úgy, mert a zsíros részétől undorom van, az állagától, az ízétől (kiskoromban is a húsosabbat részesítettem előnyben), ellenben a túrós tésztát pirított szalonnával imádom, mert az íze remek, és az állaga sem olyan... puha, hanem mondhatni ropogtatnivaló, de ha nagyon vékonyan és aprón van, akkor öntetben is szívesen eszem. Mákos guba is azt hiszem a kérdésedbe illene. Na azt se szeretem, alapból a mákot, sosem szerettem az ízét, így pedig sajnos az egész étel kárhozatra van ítélve nálam. Lecsót szintén nem, mert nem szeretem a paprikát, csak ha apukám csinál, akkor maximum a kenyérrel felszívom a levet. Krumplis tészta kuka, a kettő nálam nem fér össze, ha nincs benne hús, de akkor már rögtön nem a krumplis tészta lenne a megfelelő név.
Változik az ízlés. Régen elképzelhetetlen volt, hogy pl spenótot, főleg sóskát, hagymás májat, bármilyen káposztás dolgot (imádom a székelykáposztát, jó sok tejföllel) vagy akár tökfőzeléket megegyek, mára nagyon szívesen.
2001-es vagyok. Ezek ha jól emlékszem, anno általánosban másokról is elmondható volt. Sőt, ami nekem ízlett, hogy a nem tudom milyen kenyérre (na nem lekvárosra, hanem májas, vagy melegszendvics a büféből) savanyúságot tegyek, az mindenki más szerint undorító volt, apám meg azt mondta, egészségemre, régen nagyon sokan csinálták, mert finom.
Miért járnak a mai emberek Skoda 120 - al, mint 30 éve?
Miért járunk Hipermarketekbe? Miért nem a drága kisboltokba járunk, mint régen?
Sokat változtak az étkezési, főzési szokások, elég megnézni néhány komolyabb főzőműsort. Én 50 éves elmúltam, sok modern alapanyaggal nem is tudnék mit kezdeni. Jobban kedvelem a hagyományos konyhát (pl. Hentesek c. sorozat), mint a halakat, tenger gyümölcseit, bio ételeket, stb.
Viszont a felsoroltakat gyerekkoromban is megettem és most sincs ellenemre, az más kérdés, hogy magamtól eszembe nem jutna pl. időigényes pacalpörköltet készíteni. Gyerekkoromban a dédim, később nagymamám is ráért főzőcskézni, olyan tyúkhúslevest készítettek, amiben benne volt a fej, lábak, szív, máj, még a tojás is. Én megettem mindent belőle.
Csak hát, az ilyesmi elkészítése nem fél óra volt.. Most meg már ugye ott vannak a gyorséttermek, gyroszosok, pizzázók, ahol 10 percen belül kész ételt kapsz.
Megjegyzem, én szeretem a zsíros kenyeret, kicsiként ettem cukros kenyeret és nyers tojássárgát cukorral kikeverve is, "desszertként". No, ez utóbbi talán az egyetlen, amit ma már nem vállalnék be..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!