Mennyi a tökmag purintartalma? Köszvényre hajlamosként, annak a diétáját tartva, a meglévő szakirodalmi könyveimben, kiadványokban és netes táblázatok (pl. mák: 170, napraforgó:145, dió:25) egyikében sem találom. ?
2/2-nek:
Köszönöm a további támpontot is adó, konkrét választ.
1/2-nek:
Számomra nem volt hasznos ez a válasz.
Egyrészt soha nem gondoltam, ezért a kérdésemben sem utaltam arra, hogy abba a tévhitben lennék, miszerint a köszvényt a tökmag purinja okozza.
Másrészt a húsok tekintetében, az eddigi, érdemi szakirodalmakból, netes szakportálokon és a dietetikusok szakrendelésein szerzett egybevágó ismereteim, valamint a személyesen megélt tapasztalataim szerint is, meglehetősen félrevivő megállapítást tett. Ugyanis az egyéb, kockázatos szintű purintartalmuk miatt elkerült élelmiszerek mellett, elsősorban épp a magasb purintartalmú, kockázatú húsok, húskészítmények teljes elhagyásán alapul, az ekként már több mint egy évtizede lényegében tünetmentesen eredményes köszvénydiétám.
Ráadásul, a jótékony egészségügyi hatásaira és különlegesen finomságos ízeire való tekintettel, napi rendszerességgel, sok és sokféle mézet eszem; ami viszont a legcsekélyebb mértékben sem zavarja a diétámat.
Érdekes formája a tiszteletlenségnek ismeretlenül megkérdőjelezni más betegségét; főleg hogy azt elég nyilvánvalóvá tettem: az egy adott idő óta való tünetmentességgel, a szakrendelésre járással, a szakirodalom olvasásával és a diéta tartásával.
Nem volt homályos utalás semmire. Csak a tünetmentességem egyik időtényezőjéről közöltem világos egyértelműséggel egy lényeges tényt.
A tárgyilagosságra és az egyértelműségre törekvés szerintem nem a tiszteletlenség megnyilvánulása. A szkeptikusság sem egyenlő a hitelrontással. Szerintem túlreagálta, de ez már - elismerem - a saját hipotézisem.
Én is tudnék egy csomó ellenérvet felsorakoztatni, szakmai tanulmányokra alapozva, hogy nem annyira a húsok purinja, hanem leginkább a fruktóz az alapvetően kiváltó oka a köszvénynek. Ez az oka a fiatal generáció egyre gyakoribb ilyen irányú megbetegedésének. A kóla és a hamburger, de nem a marhahús okán, hanem az öntetek, ketchupok szintén magas fruktóztartalma miatt. Az olcsóbb kukoricaszirup felváltotta a szacharózt. S csak érintőlegesen megemlítve azt a világosnál is világosabb tényt, hogy a gyorskaja-üzemek "elosztóinak" repce-, kukorica-, szójaalapú sütőolaj-keveréke a magas Omega-6 tartalmuk miatt mennyire heveny gyulladásfokozók, és hosszú távú fogyasztásuk esetén bizony rákkeltők is.
A tolakodó konokságát látva, tényleg nem csak tiszteletlenség, hanem kulturálatlanság, avagy értetlenség is.
Én pusztán egy konkrét adatra vonatkozóan tettem fel kérdésemet.
Ehhez tárgyilagosan sincs semmi köze az én betegségemen való, azt vaktában értelmetlenül megkérdőjelező lamentálásának; valamint a köszvény történeti tényeit és a kezelésére vonatkozó jelenlegi szaktudományos ismereteket kétségbe vonó teóriáinak. Főleg nincs köze hozzá és helye annak tükrében, hogy az utóbbiak (szaktudomány) figyelembevételével és alkalmazásával eredményesen meggyógyultam, és tünetmentes egyensúlyban vagyok. Egyébként, az ide részleteiben nem tartozó táplálkozási szokásaim tekintetében sincs semmi közöm azokhoz a dolgokhoz, amiket nekem, épp ezért teljesen feleslegesen fejteget.
Észre kellene már vennie végre, hogy rossz vonatra szállt fel, mert biztosíthatom, hogy itt, ennél a kérdésnél, senki nem kíváncsi erre a kéretlen nyomulására!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!