Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A vékony illetve vastagbélben...

A vékony illetve vastagbélben történő vízfelszívás aktív vagy passzív transzport? Ozmózis a jelenség oka?

Figyelt kérdés

A belekben (főleg a vastagbélben) lévő anyagok koncentrációja sokkal nagyobb mint a vérben lévő anyagok koncentrációja. Hogyan jut a víz a belekből a vérbe? Passzívan követ más anyagokat? A jelenség oka lehet ozmózis? A szervezet aktív transzporttal ATP segítségévek végzi a vízfelszívást?

A vékonybél falában enzimek vannak, amik segítik az anyagok felszívódását és az enzimek működése energiaigényes.

2021. ápr. 25. 13:34
 1/3 anonim ***** válasza:

Az emelt bioszos füzetembe azt írtam le, hogy a víz passzívan szívódik fel, a többi anyag aktívan.

Ozmózis szerintem nem lehet, mert ott a hígabb anyag áramlik a töményebb anyag felé a kiegyenlítődésig. A vér mindenképp hígabb, mint a "még csak félig kész" széklet. Bár erről sem a füzetemben, sem az emelt szintű könyvben, sem az interneten nem találtam semmit.

2021. ápr. 25. 14:28
 2/3 anonim ***** válasza:

Igen, a víz passzívan szívódik fel a vastagbélből.

És ez nem attól függ, hogy hígabb-e a vér, mint a salakanyag, hanem az adott közeg ozmotikus koncentrációjától, amit az elektrolitok, cukrok alakítanak ki főleg.

2021. ápr. 25. 14:58
 3/3 anonim ***** válasza:
Köszi a kiegészítést :)
2021. ápr. 25. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!