Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Túl lehet adagolni az A...

Túl lehet adagolni az A vitamint étrenddel + multivitaminnal?

Figyelt kérdés

Ma ettem kb 250 g csirkemájat (nyersen volt annyi), amiben, mint megtudtam, sok az A vitamin.

Egyszeri eset, nem eszem minden nap májat.

Most eszembe jutott, hogy reggel viszont bevettem egy multivitamint is, amiben 80 µg van.

Túladagoltam magam? :0

2021. márc. 4. 21:52
 1/10 A kérdező kommentje:
Vagyis 800 µg A-vitamin (retinol acetát) volt a tablettában
2021. márc. 4. 22:02
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Egy nap nem fogod túladagolni, de amúgyis ennél jóval több kell hogy tünetei legyenek és súlyos túladagolás.
2021. márc. 4. 22:03
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Túl lehet adagolni, mint bármelyik más zsírban oldódó vitamint, de nem ennyivel!

Napi szükséglet: egészséges felnőtteknél: 700-900 mikrogramm, (2300-3000 NE) körül van.

A csirkemáj adatát nem találtam meg, a libamájban 100 grammban 8000 µg van (kb 26000 NE), tehát 250 gramm az a napi mennyiség huszonötszöröse, kb 65.000 NE (a multivitamin már nem oszt, és nem szoroz).

Napi 50-100 000 NE feletti adagja (több hónapon keresztül) már túladagolást okozhat. Tehát csak akkor lesz bajod ennyitől, ha minden nap ennyit viszel be, hosszú idön keresztül. 1-2 alkalomtól semmi bajod nem lesz.

2021. márc. 4. 22:15
 4/10 A kérdező kommentje:
Huh, köszönöm, akkor megnyugodtam :)
2021. márc. 4. 22:19
 5/10 anonim ***** válasza:
250 g csirkemájban (az én forrásom szerint) kb. 36000 NE A-vitamin van, a napi szükséglet 12-15-szöröse. Mivel zsírban oldódó vitamin, a szervezet el tudja raktározni, tehát most 12-15 napig nem kell A-vitamint szedned (és ne egyél májat se). A multivitaminodban lévő mennyiség viszont olyan csekély, hogy azt szerintem nyugodtan szedheted tovább a többi vitamin miatt.
2021. márc. 5. 08:36
 6/10 anonim ***** válasza:
#5 vagyok, most láttam, hogy nem 80, hanem 800 mikrogramm van a tablettában, akkor viszont inkább ne szedd.
2021. márc. 5. 08:39
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszi. Akkor két hétig skippelem a májat!
2021. márc. 5. 09:52
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Én kéthetente eszek ennyi májat, mert csak így tudom szinten tartani a vasam. Nem adagoltam még túl, különösen hogy D-vitamint is nagy mennyiségben szedek és annak a hasznosítása is felhasznál egy csomó A-t. Én úgy tudom, hogy A-vitamin túladagolás csak mesterséges forrásból ismert, olyan multikból, amiben retinol van az ajánlottnál jóval nagyobb mennyiségben és abból szedtek be többet. Ezért is vitték le 800 mcg-ra a legtöbb multiban az A-t, mert korábban horror mennyiségeket nyomtak egyesekbe, különösen ilyen testépítős/sportos termékekbe, mert az izomagy odáig jut csak el, hogy neki az kell, amiben sok van. :D
2021. márc. 5. 15:48
 9/10 A kérdező kommentje:
Én is a vas miatt álltam rá a májra, heti egyszer (3,5 évig voltam vegetáriánus és most úgy tűnik, súlyosan vérszegény lettem). A mennyiséget ezek szerint még kalibrálni kell :) De igazad van, én is olvastam a mesterséges bevitel veszélyeiről
2021. márc. 5. 18:33
 10/10 anonim ***** válasza:
Meg vannak nagyobb és kisebb vastartalmú májak is, a pecsenye kacsamáj elvileg hardcore vaspótló, a csirke nem annyira.
2021. márc. 6. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!