Az emberi hús nem nyersen való fogyasztása is okozhat betegségeket?
Már most az elején: Nem akarok megenni senkit csak érdekel a téma :D
Feltételezem hogy nyersen nem a legegészségesebb, és hosszútávon sem, bármilyen formában.
Mi a baj a kannibalizmussal nem etikai, hanem biológiai értelemben?
Nagyon leegyszerűsítve, minél közelebb áll egy élőlény fehérje szerkezetéhez az elfogyasztott élelmiszer szerkezete, annál kevesebb átalakítással, annál hatékonyabban tudja beépíteni a saját testébe.
Ezen megállapítás alapján azt gondolhatnánk, hogy a kannibalizmus a legjobb megoldás a táplálkozás szempontjából, de az a gond, hogy az esetleges hibás, beteg, vagy sérült fehérjéket is könnyedén beépíti ilyenkor a szervezet, ezért hosszú távon betegségekhez vezet ez a megoldás.
Ezért nem csak a közvetlen kannibalizmust kell elkerülnünk, tehát az emberevést, hanem ezt a megoldást a hozzánk vezető táplálékláncból is ki kell zárnunk, azaz nem szabad kannibalizmusra kényszerítenünk az étrendünkben szereplő állatokat.
Ezért születtek szigorú rendelkezések például a sertés tartásra, az ételmaradékok állati tápanyagként, moslékként történő felhasználásának tiltására, stb.
(Mert ebben az esetben például sokszor sertés húst tartalmazó moslékkal etették régen a sertéseket, amivel kannibalizmusra voltak kényszerítve.)
3. Részben amiatt is tettem fel a kérdést, bár még nem néztem, olvastam.
Köszönöm mindenkinek egyébként :D
Ez a fehérjés okoskodás, amit itt előadtak elég nagy katyvasz a fejekben. Nos, ha te egy húst normálisan megsütsz, akkor abban minden megdöglik és a fehérjék is denaturálódnak, magyarul elvesztik eredeti formájukat. Tehát biztonságosan meg lehet enni.
A probléma a nem jól átsütött hús fogyasztásával van. Bizonyos kannibál törzsekben sok áldozatot szedett a Kuru betegség, a betegséget egy fertőző természetű fehérje, egy prion okozza, a prionok, olyan fehérjék, melyek általában elfogyasztva replikálódni képesek a testben és főleg elbutulást, szellemi leépülést, idegrendszeri tüneteket és halált okoznak. A kannibálok nyersen fogyasztották el az elhunyt szerveit, hogy annak ereje és tudása beléjük szálljon, és az erő helyett megkapták a teljesen ép fehérjét. Ők is megbetegedtek, ellenben ha megsütötték volna normálisan a szerencsétlent, akkor semmi bajuk nem lett volna, mert a fehérje elvesztette volna az eredeti szerkezetét.
Ami az állatok kannibalizmusát illeti, ott szintén a jól átsütöttség a kulcs. Nos vannak állati prion betegségek, a kergemarhakór tipikusan ilyen, a marháknak nem szokták elősütni az állati eredetű kiegészítő takarmányt, és szépen végig lehetett fertőzni teljes telepeket kergemarhakórral. A probléma tovább súlyosbodik, ha tudjuk, hogy a Creutzfeldt–Jakob betegség ami már emberi megbetegedés, prionja véletlenül megegyezik a kergemarhakór prionjával, és ha belegondolunk, hogy hogyan is szoktunk marhát enni, főleg beefsteak-et... Bizony... tatár, raw stb. nem jól átsütve. Magyarul, a kannibál marha fogyasztása minket is meg tud betegíteni, gyógyíthatatlan betegséggel. Ezért célszerű pl. magyar marhát enni, Magyarországon ugyanis soha nem volt kergemarhakór.
Köszönöm, erre gondoltam én is, hogy átsütött állapotban fogyasztható-e komolyab betegség nélkül.
Nem találtam én sem véletlennek hogy rengeteg kannibál gyilkos/sorozatgyilkos végtére is nem az emberhúsba halt bele.
Arra azért én is gondoltam hogy az ilyen törzsek nyílván emiatt haltak ki :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!