Az emberi hús nem nyersen való fogyasztása is okozhat betegségeket?
Már most az elején: Nem akarok megenni senkit csak érdekel a téma :D
Feltételezem hogy nyersen nem a legegészségesebb, és hosszútávon sem, bármilyen formában.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Mi a baj a kannibalizmussal nem etikai, hanem biológiai értelemben?
Nagyon leegyszerűsítve, minél közelebb áll egy élőlény fehérje szerkezetéhez az elfogyasztott élelmiszer szerkezete, annál kevesebb átalakítással, annál hatékonyabban tudja beépíteni a saját testébe.
Ezen megállapítás alapján azt gondolhatnánk, hogy a kannibalizmus a legjobb megoldás a táplálkozás szempontjából, de az a gond, hogy az esetleges hibás, beteg, vagy sérült fehérjéket is könnyedén beépíti ilyenkor a szervezet, ezért hosszú távon betegségekhez vezet ez a megoldás.
Ezért nem csak a közvetlen kannibalizmust kell elkerülnünk, tehát az emberevést, hanem ezt a megoldást a hozzánk vezető táplálékláncból is ki kell zárnunk, azaz nem szabad kannibalizmusra kényszerítenünk az étrendünkben szereplő állatokat.
Ezért születtek szigorú rendelkezések például a sertés tartásra, az ételmaradékok állati tápanyagként, moslékként történő felhasználásának tiltására, stb.
(Mert ebben az esetben például sokszor sertés húst tartalmazó moslékkal etették régen a sertéseket, amivel kannibalizmusra voltak kényszerítve.)
3. Részben amiatt is tettem fel a kérdést, bár még nem néztem, olvastam.
Köszönöm mindenkinek egyébként :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ez a fehérjés okoskodás, amit itt előadtak elég nagy katyvasz a fejekben. Nos, ha te egy húst normálisan megsütsz, akkor abban minden megdöglik és a fehérjék is denaturálódnak, magyarul elvesztik eredeti formájukat. Tehát biztonságosan meg lehet enni.
A probléma a nem jól átsütött hús fogyasztásával van. Bizonyos kannibál törzsekben sok áldozatot szedett a Kuru betegség, a betegséget egy fertőző természetű fehérje, egy prion okozza, a prionok, olyan fehérjék, melyek általában elfogyasztva replikálódni képesek a testben és főleg elbutulást, szellemi leépülést, idegrendszeri tüneteket és halált okoznak. A kannibálok nyersen fogyasztották el az elhunyt szerveit, hogy annak ereje és tudása beléjük szálljon, és az erő helyett megkapták a teljesen ép fehérjét. Ők is megbetegedtek, ellenben ha megsütötték volna normálisan a szerencsétlent, akkor semmi bajuk nem lett volna, mert a fehérje elvesztette volna az eredeti szerkezetét.
Ami az állatok kannibalizmusát illeti, ott szintén a jól átsütöttség a kulcs. Nos vannak állati prion betegségek, a kergemarhakór tipikusan ilyen, a marháknak nem szokták elősütni az állati eredetű kiegészítő takarmányt, és szépen végig lehetett fertőzni teljes telepeket kergemarhakórral. A probléma tovább súlyosbodik, ha tudjuk, hogy a Creutzfeldt–Jakob betegség ami már emberi megbetegedés, prionja véletlenül megegyezik a kergemarhakór prionjával, és ha belegondolunk, hogy hogyan is szoktunk marhát enni, főleg beefsteak-et... Bizony... tatár, raw stb. nem jól átsütve. Magyarul, a kannibál marha fogyasztása minket is meg tud betegíteni, gyógyíthatatlan betegséggel. Ezért célszerű pl. magyar marhát enni, Magyarországon ugyanis soha nem volt kergemarhakór.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Köszönöm, erre gondoltam én is, hogy átsütött állapotban fogyasztható-e komolyab betegség nélkül.
Nem találtam én sem véletlennek hogy rengeteg kannibál gyilkos/sorozatgyilkos végtére is nem az emberhúsba halt bele.
Arra azért én is gondoltam hogy az ilyen törzsek nyílván emiatt haltak ki :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!