Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ez miféle étel érzékenység lehet?

Ez miféle étel érzékenység lehet?

Figyelt kérdés
Az utóbbi években tej, joghurt, túró és valódi tejszínhab fogyasztása után hascsikarásom és/vagy hasmenésem van. Sajt, sajtkrém, tejföl és mascarpone után viszont nincsen semmi bajom. Ha jól tudom a laktózérzékenységnél mindenféle tejtermék gondot okoz, de nálam csak ez a néhány.

2020. okt. 28. 13:14
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem éppen. Van, hogy a sajtok, ilyesmik még beleférnek.

Nekem is egyre nagyobb gond a tejféle, mostanra el is határoztam, hogy leveszem az étrendemről.

Érdemes, mert hosszabb távon pusztítja a bélbolyhok felszívó képességét, például.

2020. okt. 30. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Tejet, joghurtot évek óta nem fogyasztok emiatt, de pl. vendégségben ha nincs kókusztej, akkor tejet kapok a kávéba, vagy tejszínhabot, akkor szoktam bajban lenni. Illetve nagy kedvencem a túrógombóc, amit időről időre azért megcsinálok, de kutya rosszul leszek tőle. Lehet kipróbálom azt az enzimet, amit reklámoznak.
2020. okt. 30. 12:59
 3/7 anonim ***** válasza:

Figyelj, a laktát az, ami lebontja a tejcukrot ketté, ha a tej ún. laktózmentes, azaz laktát hozzáadásával le van bontva benne a tejcukor, a laktóz, akkor jónak kell lennie, hacsak nem magára a tejre vagy allergiás.

Én kivettem a tejet, és laktózmentes tejet iszom helyette, valamint sajtokat is eszem, kerülöm a tejporos, tejszínes cuccokat, de vajat például eszem keveset, mert abban minimális a tejcukor.


Nincsenek csikarós, robbanva fosós tüneteim már.


Más kérdés, hogy az emésztésem így se kerek, mert valószínűleg IBS-em van. (Jó rá a fodmap diéta, amivel a bélflórát lehet helyrebillenteni)


De a sima tej elhagyása jolly joker volt.


Ettől még persze a töltött paprika pariszósszal egyenlő a másnapi világvégével, a sok nyershagyma meg a gázzal, de elvagyok azért.

2020. dec. 29. 01:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Laktózmentes tejjel elvagyok, zabkásához szoktam használni, mert vízzel számomra ehetetlen.

A minap kijevi pulykamell után kaptam "robbanva fosóst". Abban meg fűszeres vaj van, ami furcsa, mert a vaj 90%-a zsír, tehát lassan ürül a gyomorból, mégis egy félórán belül már rosszul voltam. Viszont a piaci házi sajtkrémet meg kétpofára zabálom, annak is magas a zsírtartalma, és semmi bajom tőle.

Nem tudom mre vélni ezt az egészet.

2020. dec. 29. 10:55
 5/7 anonim ***** válasza:

Ráadásul a vaj nagyon alacsony laktóztartalom. Én sem értem. Meg kell nézni az összetevő listát is. Probiotikum kellene? (Én most a synergolab-nak valami új cuccát (xynbio 50g) eszem reggeli és vacsora előtt, és megformált a végeredmény, de ehhez meg az orvos kell adjon regisztrációs számot, mert csak úgy nem lehet megvenni.)


Fokhagyma? Az max felfújna sztem. (Fodmap diéta alapján, ha ibs volna a gond oka)

Ez így inkább a rejtély kategória.

Gasztroenterológus lesz az. :-(

Hagymási Kriszta például, nagyon korrekt velem, és logikusan, összeszedetten gondolkodik, szisztematikusan haladva látja meg a lényeget a káoszban.

Bár még nincs meg minden eredményem.

Az is érdekes lehet, hogy milyen ipari a kajánk. Csak ezt általában kevésbé szeretik hangsúlyozni.

Akár a lisztünk, akár a tejünk, akár a tojásunk. (Erről a bioboltos hölgy mesélt, hogy hogyan csinál bőrproblémákat a túl sok ipari tojás például.)

De annyiban ne hagyd.

Hosszabb távon folyton fosni azért nem a legjobb a beleknek, ki kell derüljön, mi áll a háttérben, mi triggereli, van-e valamilyen érzékenység, esetleg gallyra ment a bélflóra?

Ne hagyd a dokikat, hogy lerázzanak, mert itt nálunk ez a magyar egészségügyi kultúra része a beteg semmibevétele.

Szurkolok.

2021. jan. 4. 01:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Szerencsére a cifra fosás nem gyakori, van hogy egy hónapig se, aztán megeszek valami tejeset, és uccu neki. Szóval a bélbolyhok talán rendben vannak. A kijevi pulykát nem én készítettem, étteremből rendeltük, simán lehetett benne valami más is, fene tudja.

Régebben csontos csirkemellből készítettem a húslevest, és attól is hasmenést kaptam. Egy ideje már combot és farhátat is teszek bele, azóta nincs fosás. Ki érti ezt? :D

2021. jan. 4. 10:48
 7/7 anonim ***** válasza:

Az tényleg fura, ha húslevestől is.


Lehet a nagyon zsíros se jó?


Én is figyelgetem magam, és az egyszerre mennyiség se szabad, hogy túl sok legyen szerintem.


Majd 1-2 hét múlva én is okosabb leszek, mert nekem jönnek a biopszia eredmények. :-)

2021. jan. 5. 06:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!