Ez miféle étel érzékenység lehet?
Hát nem éppen. Van, hogy a sajtok, ilyesmik még beleférnek.
Nekem is egyre nagyobb gond a tejféle, mostanra el is határoztam, hogy leveszem az étrendemről.
Érdemes, mert hosszabb távon pusztítja a bélbolyhok felszívó képességét, például.
Figyelj, a laktát az, ami lebontja a tejcukrot ketté, ha a tej ún. laktózmentes, azaz laktát hozzáadásával le van bontva benne a tejcukor, a laktóz, akkor jónak kell lennie, hacsak nem magára a tejre vagy allergiás.
Én kivettem a tejet, és laktózmentes tejet iszom helyette, valamint sajtokat is eszem, kerülöm a tejporos, tejszínes cuccokat, de vajat például eszem keveset, mert abban minimális a tejcukor.
Nincsenek csikarós, robbanva fosós tüneteim már.
Más kérdés, hogy az emésztésem így se kerek, mert valószínűleg IBS-em van. (Jó rá a fodmap diéta, amivel a bélflórát lehet helyrebillenteni)
De a sima tej elhagyása jolly joker volt.
Ettől még persze a töltött paprika pariszósszal egyenlő a másnapi világvégével, a sok nyershagyma meg a gázzal, de elvagyok azért.
Laktózmentes tejjel elvagyok, zabkásához szoktam használni, mert vízzel számomra ehetetlen.
A minap kijevi pulykamell után kaptam "robbanva fosóst". Abban meg fűszeres vaj van, ami furcsa, mert a vaj 90%-a zsír, tehát lassan ürül a gyomorból, mégis egy félórán belül már rosszul voltam. Viszont a piaci házi sajtkrémet meg kétpofára zabálom, annak is magas a zsírtartalma, és semmi bajom tőle.
Nem tudom mre vélni ezt az egészet.
Ráadásul a vaj nagyon alacsony laktóztartalom. Én sem értem. Meg kell nézni az összetevő listát is. Probiotikum kellene? (Én most a synergolab-nak valami új cuccát (xynbio 50g) eszem reggeli és vacsora előtt, és megformált a végeredmény, de ehhez meg az orvos kell adjon regisztrációs számot, mert csak úgy nem lehet megvenni.)
Fokhagyma? Az max felfújna sztem. (Fodmap diéta alapján, ha ibs volna a gond oka)
Ez így inkább a rejtély kategória.
Gasztroenterológus lesz az. :-(
Hagymási Kriszta például, nagyon korrekt velem, és logikusan, összeszedetten gondolkodik, szisztematikusan haladva látja meg a lényeget a káoszban.
Bár még nincs meg minden eredményem.
Az is érdekes lehet, hogy milyen ipari a kajánk. Csak ezt általában kevésbé szeretik hangsúlyozni.
Akár a lisztünk, akár a tejünk, akár a tojásunk. (Erről a bioboltos hölgy mesélt, hogy hogyan csinál bőrproblémákat a túl sok ipari tojás például.)
De annyiban ne hagyd.
Hosszabb távon folyton fosni azért nem a legjobb a beleknek, ki kell derüljön, mi áll a háttérben, mi triggereli, van-e valamilyen érzékenység, esetleg gallyra ment a bélflóra?
Ne hagyd a dokikat, hogy lerázzanak, mert itt nálunk ez a magyar egészségügyi kultúra része a beteg semmibevétele.
Szurkolok.
Szerencsére a cifra fosás nem gyakori, van hogy egy hónapig se, aztán megeszek valami tejeset, és uccu neki. Szóval a bélbolyhok talán rendben vannak. A kijevi pulykát nem én készítettem, étteremből rendeltük, simán lehetett benne valami más is, fene tudja.
Régebben csontos csirkemellből készítettem a húslevest, és attól is hasmenést kaptam. Egy ideje már combot és farhátat is teszek bele, azóta nincs fosás. Ki érti ezt? :D
Az tényleg fura, ha húslevestől is.
Lehet a nagyon zsíros se jó?
Én is figyelgetem magam, és az egyszerre mennyiség se szabad, hogy túl sok legyen szerintem.
Majd 1-2 hét múlva én is okosabb leszek, mert nekem jönnek a biopszia eredmények. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!