Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért zabálok folyton?

Miért zabálok folyton?

Figyelt kérdés

Mindig eszek összevissza mértéktelenül. Fogyni 8s szeretnék de akárhányszor próbáltam egészségesen enni napi 5x akk9r nagyon kivándam az édességet és pár nap után feladtam és ujra elkezdtem zabálni. Próbáltam ugy is hogy mindennap egy kis édesség ebéd után de abból is zabálás lett.

Nagyon nemszeretem ezt.

Mitől lehet ez? És hogyan tudnám mdgváltoztatni? Mert így nrmhogy fogyni nemtudok, azóta még híztam is :/

2020. júl. 16. 13:39
 1/6 anonim ***** válasza:
76%
Több oka is lehet, megszokás, stressz evés, unalom vagy az önuralom hiánya. Fogyókúra alatt is figyelni kell arra, hogy hiába eszel kevesebbet, nem szabad drasztikusan csökkenteni a mennyiséget, mert különben tényleg nem lehet bírni. Életmódváltás kell, ami tartható is hosszútávon. Érdemes utánajárni, hogy mennyi kalóriát kéne enned naponta és eleinte előre megtervezni, hogy mikor mit fogsz enni, esetleg előre kiporciózni az adagokat. Ha jól csinálod, egy kis édesség is bele fog férni, nem kell megvonnod magadtól mindent, csak mértéket tartani. Ha pedig a betervezett kaja elfogyott, nem ehetsz már semmit. Elvileg ilyenkor már nem is lehetsz éhes, hiszen ha tudatosan tervezted, akkor bevitted a szükséges tápanyagot és csak önuralomra van szükség, hogy ilyenkor ne kezdj el azért enni, mert mondjuk unatkozol vagy megkívánsz egy kis sütit. Ilyenkor gondolj a célra és tarts ki.
2020. júl. 16. 13:51
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Talán az alvással lesz a gond. Le írnád mikor fekszel le és mikor kelsz fel? Mert ha minimum nem alszol 6 órát, akkor alapanyag cseréd le lassul, és ilyenkor jobban kívánja az egészségtelen kajákat a szervezeted.
2020. júl. 16. 13:52
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. 7-10 órát szoktam aludni.
2020. júl. 16. 14:02
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert minőségileg éhezel, azaz nem a megfelelő élelmiszert fogyasztod. Hiányoznak az étrendedből a szükséges vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Mivel a szervezeted nem kapja meg őket, folyton evésre késztet.
2020. júl. 16. 14:06
 5/6 Laylah ***** válasza:

A cukor, az édes íz fizikai és mentális függőséget okoz. A fizikai tünete az, hogy ha hirtelen megszakad a folyamatos édességbevitel, akkor folyamatosan kívánod, esetleg lehet tőle fejfájásod, szédülésed, vércukorszint-ingadozásod is. Mentálisan pedig az édesség pozitív dolgokkal van összekötve, mint boldogság, jutalom, élvezet, ezáltal ugye boldogsághormont termel a szervezet. Mikor ez megszűnik, akkor a hormontermelés még nem indul újra, és mentálisan is megerőltető lehet, hogy "meg kell állni", hogy ne egyed.

A jó hír az, hogy ha egy hetet, másfelet kibírsz, onnantól sokkal jobban megy már, és egyre könnyebb. Főleg akkor, ha napi szinten beviszel valamennyi cukrot az étrended keretében. Pl. gyümölcsjoghurt, gyümölcsök, müzli, stb., minden ilyen dolog, ami cukros-édes, de nem mértéktelenül. Régen, mikor csak kalóriát számoltam, makrókat nem és nem volt étrendem, a reggelim szinte mindig ugyanúgy almás zabkása volt, a tízóraim banán, az uzsonnám egy 80 kcal körüli müzliszelet ízesített joghurttal. Az ebéd és az uzsonna "sós" volt, tehát nem cukros, édes. Így a myfitnesspal szerinti napi ajánlott max. 60g cukrot általában nem léptem túl, megvolt a napi édességem és fogytam is. :)

Sokat segít, ha nincs otthon édesség. Egyszerűen ne vegyél, ha másokkal laksz, kérd meg őket, hogy általád nem ismert, nem látható helyen tartsák, ha vesznek maguknak. Bevásárolni pedig laktatóbb étkezés után menj, viszonylag jóllakottan sokkal kevesebb az esélye annak, hogy elcsábulsz.

2020. aug. 6. 13:05
 6/6 Laylah ***** válasza:

"Az ebéd és az uzsonna "sós" volt"

Elírtam, az ebéd és a vacsora volt az.

2020. aug. 6. 13:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!