Akinek magas a koleszterinszintje annak jó, ha nem eszik zsíros, cukros ételeket, és egészségesen táplálkozik?
1. Mivel koleszterin csak állati eredetű tápanyagban fordul elő és növényekben egyetlen mg koleszterin sincs, ezért zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, ill. gabonaféléket korlátlanul fogyaszthatunk, bár elhízás estén ezek mennyiségét se vigyük túlzásba. Ezen táplálékok növényi zsírtartalma is alacsony.
2. A halak fogyasztása szintén kívánatos mivel a halzsír kedvező összetételű, csökkenti a trigliceridszintet és a trombózis hajlamot.
3. Főzéskor, sütéskor az állait eredetű sertészsír és vaj helyett inkább növényi eredetű margarin ill. olajat használjunk. Utóbbiaknak magas az ún. telítetlen zsírsav tartalma, ami nem emeli, hanem inkább csökkenti a koleszterinszintet.
4. A húsok közül a magasabb rejtett zsírtartalmú vörös húsok, a sertés a marha fogyasztása helyett a zsírszegény csirkét, pulykát (bőre nélkül) részesítsük előnyben.
5. Amennyiben elhízás is fennáll, akkor kedvezőbbek ezek a táplálékok, de ilyenkor a kalóriabevitelre, az összmennyiségre már ügyelni kell.
A mozgás szerepe
Már mérsékelt, közepes intenzitású mozgás is csökkentheti a triglicerid- és a koleszterinszintet, javíthatja a védőfaktorként ismert HDL-koleszterin értéket, kedvező hatása lehet a vérnyomásra. Ajánlott mozgásféleség:
- gyaloglás
- futás
- úszás
- kerékpározás
Meg a túlsúly is számít, bár nem tudom, hogy hány kiló vagy, de ha van rajtad felesleg, akkor érdemes fogyni, akkor is csökkennek ezek az értékek!
Mellesleg engem nem érdekelne, hogy a háziasszony megsértődik e, a saját egészségem fontosabb lenne. Ha meg Ő is normális ember, ha elmondod neki a dolgokat, akkor megérti biztos...
Ja és nem tudom , hogy mennyire szereted az alkoholt, de a minőségi vörösbor is jó koleszterincsökkentő meg sok mindenre jó, persze csak az is mértékkel...:)))
Remélem tudtam kicsit segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!