Olvasási nehézségek ellen mit lehet tenni?
Ezért is mondom, hogy nem diszlexia. Egyszerűen csak az olvasásnál van ez a probléma. De amúgy igen, a szép fogalmazást már nehéz elérnem, sokszor át kell futnom rajta, ha biztos akarok lenni abban, hogy mindent érthetően írtam. De ez nem akkora probléma. Szövegalkotás nem megy nagyon nehezen, itt elfelejteni szoktam, hogy mit írtam hogyan, és ilyenkor jelentkezik, hogy kétszer írom le egymás után ugyanazt a szót, vagy éppen kihagyok egyet, vagy szerkezetileg rossz mondatot kreálok. Ezt nehéz kijavítanom, de ez az olvasási nehézség miatt van
Amikor rossz betűt irok le egy szóban, nem pedig azt, amit kell, az csak kézírásnál jelentkezik. Általános iskolában ez nagyon gyakori volt. Most már kevésbé, manapság két három soronként írok le egy vagy két szót rossz betűvel.
Helyesírásom rendben, ha akarok, akkor tudok szépen írni, rajzolni is tudok, csak tényleg az olvasás rossz. Lefáraszt teljesen, nincs türelmem sem olvasni, csak ha muszáj vagy ha nagyon de nagyon érdekel. Utálom téveszteni a sorokat. Néha vonalzót kell használnom, hogy tartsam azokat. A betűtévesztés, szótévesztés a leggyakoribb. Felcserélem őket, ha olvasok. Nem tudok folyamatosan akadás nélkül olvasni, főleg hangosan. Ez az idegen nyelveknél nagyon durván előjön. Ott még tippelni sem tudok, mi lehet a szó, és ezért megakadok nagyon sokszor felolvasáskor. Betűk azok ugrálnak néha, mintha nem tudnék arra a pontra koncentrálni, amerre nézek. Ha meg fáradt vagyok, akkor sokszor homályos majd éles a szöveg, olvashatatlan. Ez tuti nem diszlexia, és nagyon zavar, de akkor mi?:/ Hátha valaki tudja mi ez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!