Hallottatok már ilyent, hogy pluszos szemüveget hordatnak valakivel állandóan?
Az illető bement egy optikushoz, sötét szemüveget venni, mert nagyon bántja a fény a szemét. Az optikus erre azt mondta, hogy a távollátás okozza a fényérzékenységet, és csinált neki egy +1,25-ös szemüveget, amit állandóan kell hordania. Viszont távolra rosszul lát vele, de az optikus szerint ez meg fog szűnni. (Még csak 2 napja hordja.)
Amúgy távolra szemüveg nélkül úgy lát, mint a sas, közelre meg csak az extraapró betűket nem látja.
Köszönöm a válaszokat.
Az optikus szerint ez nagyon gyakori dolog, hogy a távoli éles látás csak úgy valósul meg, hogy a szemizmok állandóan feszülnek, és a normál állapotú ellazuláshoz hetek is kellhetnek.
A pupilla a távoli látás érdekében állandóan a normálisnál tágabb, és ettől van a fokozott fényérzékenység.
Ez így logikusnak is tűnik, de hogy állandóan pluszos szemüvegben mászkáljon valaki, ez nekem furcsa. Bár ehhez nem értek, mert nekem mínuszos szemüvegem van, ezért is írtam ki a kérdést.
De én is kapásból azt javasoltam, hogy menjen el a szemészetre, és kérjen ott szakvéleményt.
Jajj istenem, aki nem ért a témához, minek okoskodik?
És igen, ha egyszer valaki távollátó, akkor szemüveget kell hordani. Ennyi. Nem kell összekeverni a presbyopiával (öregszeműség), ahol egyébként jól látó emberek hordanak CSAK olvasáshoz (pluszos) szemüveget, mert már nem elég rugalmas a szemlencse és nem tudnak közelre fókuszálni. Az egy teljesen másik állapot. Az optikus (aki amúgy nem optikus, hanem optometrista) teljesen jó instrukciókat adott.
"50-hez közeledik. Tehát már nem biztos, hogy a szeme annyira alkalmazkodóképes távolra a pluszos szemüveghez."
Hát úgy látom nem sokat konyítasz a dologhoz. Szerintem inkább engedd el a témát és fogadd el a szakember véleményét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!