Hogy zajlik a szemészeten a vizsgálat?
Szeretnék szemüveget mert egyre rosszabb a látásom. Suliba szokták mindig nézni. A jobb szemem az nagyon rossz, mert már az első két betű is homályos egy kicsit, de eltudom olvasni éppen. A bal annyira nem rossz. Kb hanyas dioptria kell majd a jobb szemhez?
Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat?
A vonal fölött látod alig a számokat vagy a vonal alatt? Mert ha fölött, akkor neked nagyon rossz a szemed, nem kicsit!
Én nem rég voltam sztk szemészeten.
Először volt táblaolvasás. Azután egy képbe kellett néznem úgy, hogy tartva volt az állam meg a homlokom. A gépbe egy hőlégballont láttam, annak a mozgását kellett követni mikor hozzám közelebb és távolabb került. Ezután pedig csináltak egy vizsgálatot kézzel. A szememmel lefelé kellett nézni a padlót, a doki pedig valamit finoman taperolt a szemeim felső részében.
Majd vissza kellett mennem a táblához olvasni. Kaptam a szememre ilyen szemüvegkeret szerű valamit, amibe cserélhetőek a lencsék. Azt cserélgették addig, amíg tisztán le nem tudtam olvasni a táblát.
Végezetül pedig a "zárójelentésre" vagy minek hívják, ráírták a véleményét meg az az adatot ami alapján az optikába szemüveget kellene csináltatni.
Én az első kettőt látom homályosan és 2,5es.
A vizsgálat úgy van, hogy először belenézel egy gépbe, amiben látsz egy mezőt, akkor nézi meg, hogy mekkora a fókusztávolság (mert ugye a rövidlátás oka, hogy a fókusztávolság rövidül).
Ezután a táblát kell elolvasnod egy szemmel, és ahol már nem látod, ott különböző erősségű lencséket fog berakni addig, amíg nem találja meg azt amivel a legalsót is tisztán látod.
Kb ennyi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!